google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Боби Чарлтън, Ерик Кантона, Джордж Бест, Пол Скоулс, Райън Гигс, Уейн Рууни, Кристиано Роналдо и Рио Фърдинанд са сред легендарните играчи на Ман Юнайтед

Кой е най-добрият играч на Манчестър Юнайтед за всички времена? Трудно може да бъде посочен само един футболист. Феновете на Ман Юнайтед водят дискусии за най-великия играч на клуба от години. Тъй като епохи, отбори, мениджъри и играчи идват и си отиват, мненията кои са най-добрите играчи на всички времена на отбора са различни. Всеки фен има своите предпочитания за най-великите играчи на Манчестър Юнайтед. Ние ще ви представим големите легенди на Ман Юнайтед, като всеки фен на “червените дяволи” ги познава.

  • Боби Чарлтън (1956-1973)

Никой не бе отбелязал повече от 249-те гола на сър Боби за Ман Юнайтед, докато Уейн Рууни не го задмина, а само Райън Гигс е записал повече от неговите 758 изяви за клуба. Капитан на отбора, триумфирал с Европейската купа през 1968 г., той спечели Златната топка на УЕФА през 1966 г. и е смятан за един от най-добрите голмайстори на всички времена. Великият сър Боби Чарлтън печели 3 пъти титлата на Англия с “червените дяволи” и има още шест големи трофея с клуба.

  • Денис Лоу (1962-1973)

Третият голмайстор на Man Юнайтед за всички времена с 237 попадения и все още държи рекорда за най-много голове в един сезон с 46. Кралят Денис Лоу формира една трета от Светата троица заедно с Боби Чарлтън и Джордж Бест. Шотландският нападател е носител на Златната топка през 1964 г. Той изкарва 11 години от своята кариера на “Олд Трафорд”, като е привлечен от Торино през 1962 г. С клуба печели два пъти титлата на Англия и веднъж Европейската купа.

  • Джордж Бест (1963-1974)

Легендарният номер 7 на Манчестър Юнайтед – истинско футболно величие, това е Джорд Бест! Той вкара при победата на Юнайтед в продълженията над Бенфика във финала на Европейската купа през 1968 г. и завърши годината със спечелването на Златната топка на УЕФА. Джордж Бест е 2-кратен шампион на Англия с Ман Юнайтед, като печели Първа дивизия през 1965 и 1967 г. Той е смятан за един от най-великите футболисти в света, като държи рекорд за а най-много отбелязани голове в един мач от футболист на “червените дяволи“. На 8 февруари 1970 г., Джорд Бест бележи 6 гола срещу Нортхамптън Таун в 5-ти кръг на ФА Къп.

  • Брайън Робсън (1981-1994)

Брайън Робсън стана първият футболист на Манчестър Юнайтед, който вдигна Купата на Англия три пъти с триумфа през 1990 г. Завършен играч, Робсън беше движеща сила в ранния успех на Ман Юнайтед под ръководството на сър Алекс, но не беше редовен играч по време на двата му сезона със спечелени титли, когато Фърги създаде първия си страхотен отбор. Робсън имаи трофей от Купа на носителите на купи от 1991 г., както и 3 отличия от Чарити Шийлд.

  • Петер Шмайхел (1991-1999)

Датският вратар Петер Шмайхел имаше огромно влияние на “Олд Трафорд”. Клубът имаше нужда от доста години, за да намери негов заместник, след като датчанинът напусна през 1999 г. Шмайхел имаше основна роля в спечелването на требъл от “червените дяволи” през 1999 г. С клуба той стана 4 пъти шампион на Англия, като има и 3 трофея от ФА Къп плюс титлата от Шампионска лига през 1999 г. Датският страж спечели и други значими трофеи с отбора, нареждайки се сред най-великите играчи на Ман Юнайтед.

  • Пол Скоулс (1991-2013)

За Пол Скоулс може да се каже много. Достатъчно е да споменен, че сър Алекс Фъргюсън го извади от пенсионирането, за да се опита да спре похода на Сити към титлата през сезон 2011/12. Светила на играта като Пеп Гуардиола, Зинедин Зидан и Шави възхваляваха Пол Скоулс. Невероятно талантлив, неговият прочит на играта и визията рядко могат да бъде видени у друг футболист. Скоулс спечели с клуба цели 10 титли на Англия, 3 пъти ФА Къп, 2 пъти Шампионска лига и много други значими трофеи.

  • Ерик Кантона (1992-1997)

Крал Ерик Кантона е сред най-големите легенди на Манчестър Юнайтед. Той изведе Юнайтед до четири титли във Висшата лига за пет години и вдъхнови едно цяло поколение деца. Способен на почти всичко с топката в краката си, Ерик Кантона бе неудържим в предни позиции. Освен титлите от Висшата лига, тои трумфира с Ман Юнайтед във ФА Къп на два пъти.

  • Гари Невил (1992-2011)

Играч, който феновете на противника обичат да мразят, но по-лоялен футболист на Ман Юнайтед едва ли ще се намери. Един от само тримата играчи, спечелили две титли в Шампионската лига за червените, неговата интелигентност и познания за играта никога не бяха истински признати, докато не започна работа като футболен експерт. Гари Невил има цели 9 титли на Англия с “червените дяволи” и още куп трофеи.

  • Дейвид Бекъм (1993-2003)

Дейвид Бекъм може и да напусна Ман Юнайтед със скандал рез 2003 г., когато Фърги постави под съмнение начина му на живот на суперзвезда, но Бекс е един от малкото играчи, които са заслужили да носят легендарната фланелка с номер 7. Известен с изпълненията си на преки свободни удари, Бекъм спечели шест пъти Висшата лига на Англия с Ман Юнайтед, като триумфира още в Шампионска лига, ФА Къп и Къмюнити Шийлд.

  • Рой Кийн (1993-2005)

Легендарният капитан на Манчестър Юнайтед – Рой Кийн, е знаменита фигура в историята на “червените дяволи”. Представянето на Кийн в полуфинала на Шампионската лига през 1999 г. срещу Ювентус вече се записа като едно от големите индивидуални прояви. Имаше по-талантливи полузащитници, но не много по-ефективни. Рой Кийн е спечелил седем титли на Англия с Ман Юнайтед, както и Шампионска лига през 1999 г. Той има още 4 купи от ФА Къп и няколко други трофея с “червените дяволи”.

  • Стийв Брус (1987-1996)

Стив Брус беше изключително популярна фигура в Ман Юнайтед, както заради неговия всеотдаен подход и качествата му като капитан, така и заради стила му на игра, който понякога може да бъде описан като „дърварски“. Стийв Брус подписа с Ман Юнайтед в края на 1987 г., точно преди да навърши 27 години, и неговата всеотдайност и решителност му донесе над 300 изяви и много важни голове. Брус спечели 3 пъти титлата на Англия с Ман Юнйатед, като също толкова трофея завоюва и от ФА Къп. Той спечели и Европейската купа с клуба през 1991 г.

  • Райън Гигс (1987-2014)

Единственият футболист, играл и вкарвал във всяка кампания във Висшата лига, уелсецът държи рекорда за най-много спечелени титли на Англия – цели 13! Райън Гигс е носител на златните медали в ШЛ на два пъти с Ман Юнайтед, като има и 4 трофея във ФА Къп и много други отличия с клуба. Уелското крило е един от най-великите играчи в история на Манчестър Юнайтед. Роденият в Кардиф футболист е записал 963 двубоя за Ман Юнайтед и надали някой ще надмине този рекорд.

  • Оле Гунар Солскяер (1996-2007)

Норвежецът направи име в родния клуб Молде преди трансфера в Ман Юнайтед. Солскяр беше наречен “убиецът с бебешко лице” от феновете заради комбинацията си от младежка външност и смъртоносно поразителен пред гола. Тактически проницателен, той успя да анализира игрите от резервната скамейка и си изгради навика да влиза в късните мигове и да отбелязва гол, най-вече неговите 4 попадения за десет минути срещу Нотингам Форест през февруари 1999 г. и, разбира се, победния гол във финала на Шампионската лига срещу Байерн Мюнхен.

  • Рио Фърдинанд (2002-2014)

Най-скъпият защитник за своето време – Рио Фърдинанд си заслужаваше всеки един паунд, за да бъде привлечен на ‘Олд Трафорд’ от Уест Хям. Фърдинанд изкара цели 12 години в Манчестър Юнайтед. Той формира една от страхотните защитни двойки с Неманя Видич. Рио Фърдинанд имаше превъзходен прочит на играта и бе сред най-добрите защитници в света. Фърдинанд спечели шест титли от Висшата лига с Ман Юнайтед, като също така триумфира и в Шампионска лига през сезон 2007/08. Той е печелил ще два пъти Купата на Лигата, 4 пъти Къмюнити Шийлдс и Световното клубно първенство.

  • Кристиано Роналдо (2003-2009)

Сър Алекс Фъргюсън привлече едно младо хлапе от Спортинг Лисабон, което се разви във футболист от световна класа. Кристиано Роналдо си тръгна от Ман Юнайтед като най-скъпият играч на всички времена. Неговите 42 гола през сезон 2007-08 доведоха Юнайтед до втората поредна титла във Висшата лига и третата Европейска купа. Спечели Златната топка като най-добър играч в света за 2008 г., докато беше с екипа на “червените дяволи”.

  • Уейн Рууни (2004-2017)

Уейн Рууни започна впечатляващо кариерата си в Ман Юнайтед с хеттрик и направи асистенция при дебюта си срещу Фенербахче, само на 18 години. Той продължи да ниже голове за тима и не само да спечели всички трофеи с Юнайтед, но успя и да засенчи дългогодишния рекорд на сър Боби Чарлтън по голове, завършвайки с 253 гола за клуба. Рууни спечели пет пъти Висшата лига с “червените дяволи”, като вдигна и трофея от Шампионска лига през 2008 г. Той бе част и от отбора, спечелил Лига Европа през сезон 2016/17 под ръководството на Жозе Моуриньо.

  • Едвин ван дер Сар (2005-2011)

Ман Юнайтед беше набелязал Ван дер Сар като заместник на Петер Шмайхел през 1999 г., но вместо това той отиде в Ювентус и след това във Фулъм, така че минаха още шест години, преди да дойде на “Олд Трафорд”. Когато го направи, той се утвърди като един от най-добрите вратари, спасявайки дузпа по време на финала на Шампионската лига през 2008 г., което го накара да стане един от избраните, които да спечелят най-високото клубно състезание в Европа с два различни клуба.

  • Давид де Хеа (2011-2023)

Сред последните покупки на сър Алекс Фъргюсън за клуба, испанецът се превърна в един от най-добрите вратари в света по време на престоя си на “Олд Трафорд”. Във време, когато властването на “червените” дяволи падна, той беше единствената константа от световна класа, печелейки наградата за играч на годината на Юнайтед четири пъти. Де Хеа бе част от отбора, спечелил титлата за последно през 2013 г. Той триумфира още във ФА Къп, Купа на Лигата, Лига Европа и Къмюнити Шийлд.