Ливърпул демонстрира невероятна форма, но … си трябва и късмет
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Вчерашният ден беше много успешен за Ливърпул. Отборът на Юрген Клоп спечели трудна победа в Лондон над Тотнъм и продължи невероятната си серия от двубои без поражения.

На 11 януари „червените“ дори успяха да направят много повече. След като вече имат изиграни 21 мача в първенството на Англия, те поставиха рекорд по брой точки, набрани от клубове, за всички времена. 20 победи и 1 равенство – само Манчестър Юнайтед (Уест Хем все още не е играл с отбора на Клоп поради отлагане на срещата) в настоящото равенство във Висшата лига остана без загуба от мърсисайдците.

Не е изненадващо, че Ливърпул предсказа славата на легендарния Арсенал от сезон 2003/2004. Тимът на Арсен Венгер завърши сезона в първенството на Англия, без да загуби нито веднъж  – 26 победи и 12 равенства. И дори ако Ливърпул вкара повече точки през миналия сезон от артилеристите до този момент, те биха могли да станат най-добрия отбор в историята на Висшата лига.

Но зад цялата тази невероятна дълга серия се забелязват отчетливо няколко неща, които значително влияят на крайните резултати на отбора.

Без VAR не става

В началото на този сезон английската Висша лига се превърна в поредния турнир, в който се вземат всички най-противоречиви решения, предвид използването на системата за видео повторение. Забележете само колко скандали се появиха в английския футбол след въвеждането й.

Ливърпул демонстрира невероятна форма, но … си трябва и късмет 1

Ливърпул не остана настрана от тях и също си го получи. Повечето футболни фенове са на мнение, че с въвеждането на системата за видео повторение съдиите са по-склонни да вземат решения в полза на мърсисайдрите. Нещата дори отидоха толкова далеч, че името на отбора започна да изглежда по-скоро като  LiVARpool – намек за тясната връзка между резултатите на отбора на Клоп и въвеждането на система.

Наистина е така. VAR има значителен ефект върху съдийските решения в мачовете  и често се използва именно в полза на червените. Всички решения се интерпретират единствено в контекста на футболните правила.

Вземете например скандалния епизод с ревизията на гола на Нето в неотдавнашния двубой на Ливърпул с Уулвърхямптън. Моментът на атаката записа милиметров “офсайд”, който просто щеше да бъде пропуснат без системата за видео повторение. В същата игра реферът прие нещата доста прагматично, но напълно в рамките на правилата. Играчът изпревари ли атаката на противника? Да, макар и минимално. Тогава това си е нарушение на правилата.

Освен това подобни решения се вземат не само в мачовете на Ливърпул и не само в полза на екипа на Мърсисайд. И въпросът не е в системата на видео повторенията, а в това как се вземат решения и въз основа на какви правила се случва това. Ливърпул (както и останалите отбори) в тези случаи е просто бенефициент. Но най-важното е, че в такива случаи Ливърпул няма заслуга затова, че техният играч остави футболиста на отбора на противника в “офсайд”. Това е просто късмет.

Спъването на съперници

В жребия на Висшата лига се появи друг отбор, който претендира за второ място. Лестър, който си препомни феноменалната си форма и шампионат през 2016 г., реши да опита отново късмета си в борбата за титлата.

Лестър, както и тогава, успешно се възползва от неуспехите на съперника: Тотнъм и Арсенал решиха да сменят треньорите си след кризата, Манчестър Юнайтед продължава да изглежда неубедително с Оле Гунар Сулшер, а Челси едва сега има възможност да вземе нови играчи, въпреки че игра добре в първата част от сезона под наставничеството на Франк Лампард. Дори Манчестър Сити изведнъж започна да губи точки в мачовете с Норич, Нюкасъл и Уулвс.

Така че, ако разгледаме ситуацията във Висшата лига през призмата на Лестър, ще видим колко голяма е разликата между Ливърпул и останалите отбори от шампионата на Голямата шестица

Както преди четири години, „лисиците“ щяха да участват в шампионската надпревара. Тогава Манчестър Сити прекрати сътрудничеството с Мануел Пелегрини, Челси – с Жозе Моуриньо, а на Арсенал и Тотнъм не им достигаше стабилност, за да ги настигнат. И само Ливърпул, както ще покаже историята по-късно, ще започне изграждането на напълно различен отбор, който за четири сезона ще успее да се отличи от всички останали.

Ливърпул – много късмет, макар и заслужено

И все пак, като говорим за точките, спечелени от Ливърпул, както и за сериите без поражения, заслужава да се признае, че отборът на Юрген Клопп съвсем не е без късмет. И ако си мислите, че често пъти понятията късмет и шампионска победа са взаимнозаменяеми, ще ви убедим, че това не е съвсем така. Ето няколко примера.

Челси – Ливърпул 1: 2

Първият, който можеше да отнеме точки от Ливърпул в шампионата, беше Челси. Нещо повече, отборът на Франк Лампард вече успя да се наложи над „червените“ в редовното време на срещата за Суперкупата на УЕФА.

Ливърпул демонстрира невероятна форма, но … си трябва и късмет 2

В този мач от Висшата лига Челси можеше да вземе равенство. Неуспешен гол на Аспиликуета след ревизията на VAR, ужасна игра при реализираните голове на Тами Ейбрахам, пропуснати моменти на Миша Батшуай и Мейсън Маунт през второто полувреме. За първи път “прагматичният Ливърпул” изигра финала на срещата , чиято цел беше не да зарадва публиката с играта си, а да задържи резултата.

Шефилд – Ливърпул 0: 1

Друг тим също застрашаваше победата на „червените“. Отборът на Крис Уайлдър по това време имаше една от най-добрите защити в първенството на Англия и Ливърпул можеше да го усети доста осезаемо.

В тази игра всичко беше по-различно, отколкото срещу Челси. Пред вратата на Ливърпул нямаше много напрегнати моменти, но и самите мърсисайдци създадоха твърде малко такива, че да заслужат победа. Те обаче все пак успяха да се възползват от грешката на вратаря Дийн Хендерсън.

Ливърпул – Лестър 2: 1

На следващия кръг, след измъчена победа над Шефилд, Ливърпул очакваше Лестър, който вече беше засвидетелствал амбицията си да се състезава за шампионата.

Ливърпул демонстрира невероятна форма, но … си трябва и късмет 3

Особеността на тази среща беше, че червените бяха много добре подготвени за мача с „лисиците“ и в известен смисъл напълно ги надминаха. Лестър на практика нямаше никакви шансове при гол на Ливърпул, но вкараха в края на мача все пак си осигуриха гол.

Късметът им проработи след изтичане на редовното време. Реферът отсъди нарушение срещу Садио Мане и Джеймс Милнър вкара от дузпа. Не всички бяха съгласни с това съдийско решение, но за разлика от срещата с Шефилд, тази победа беше по-логична от предишната.

Астън Вила – Ливърпул 1: 2

Ето какво се нарича „шампионска победа“. Ливърпул загуби 86 минути от Астън Вила, а след това само осем минути преди края на срещата успя да вкара цели два гола.

Кристъл Палас – Ливърпул 1: 2

През този сезон Палас този сезон също показа добра игра, независимо от нивото на съперниците. И поведението им в Първият кръг срещу Ливърпул го доказа напълно.

В този мач тимът на Ходжсън имаше много големи шансове да вземе точки от Ливърпул – например, нереализираните моменти на Джордан Аю и ревизираният VAR, когато реферът отмени гола поради хал на Деян Ловрен, въпреки че хърватинът не участва пряко в епизода с пропуснатата топка. Можеше да вкарат също и Таунсенд, Лука Миливоевич, дори Бентеке получи шанс. В резултат, Заха изравни в 82-ата минута. Но три минути по-късно Ливърпул отново пристъпи напред и Кристъл Палас не можаха да отреагират.

Тотнъм – Ливърпул 0: 1

Ливърпул вчера срещу Тотнъм също не изглеждаше никак слаб, въпреки че отново спечели с минимален резултат. В този двубой обаче „червените“ изобщо не контролираха играта, за първи път от много време.

Ливърпул демонстрира невероятна форма, но … си трябва и късмет 4

От своя страна„шпорите“ можеха да отбележат благодарение на Сон и Джовани Ло Челсо, но и двамата играчи на лондонския отбор не реализираха шансове си за гол във вратата на Алисон. Всички останали удари попадаха право в ръцете на бразилския вратар Ливърпул.

От всичко казано дотук за“ червените“, можем само да заключим, че нищо не би могло да им попречи да загубят точки и занапред.

Резултатите от Първия кръг като нищо могат да се обърнат и Ливърпул да загуби точки, а съперниците им точно обратно – да спечелят нови. Може би това е единствената интрига в първенството на Англия до момента. Трудно е да допуснем стопяването на  предимството от 16-17 точки, но чисто математически това все пак е възможно.

 

И все пак, ако пренебрегнем минималните разлики при победите на Ливърпул, резултатът им от 20 победи и 1 равенство си изглежда направо невероятен.