Ливърпул срази Арсенал на “Анфийлд”, Жота с дебютен гол
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Ливърпул постигна трети пореден успех във Висшата лига, след като надви Арсенал с 3:1 на “Анфийлд” в последната среща от 3-ия кръг на първенството. Попаденията за мърсисайдци отбелязаха Садио Мане, Анди Робъртсън и Диого Жота, а точен за “топчиите” бе Александър Лаказет.

Наставникът на шампионите Юрген Клоп заложи на всичко най-добро в своя състав. Нямаше никакви изненади във формацията на домакините, като Салах, Фирмино и Мане водеха нападението на тима. За отбора на Арсенал в атака стартираха Обамеянг, Лаказет и Уилиан. Схемата на игра на гостите бе 3-4-3, която предвещаваше за офанзивен футбол от тяхна страна.

В 12-ата минута се откри първата добра възможност за гол пред един от двата отбора. Защитникът на домакините Върджил ван Дайк стреля с глава, но Давид Луис изби пред гол линията. Три минути по-късно Александър Арнолд комбинира с Мане, който шутира към вратата на съперника и Бернд Лено успя да спаси.

Ливърпул доминираше на терена, но лондончани откриха резултата. Това се случи в 25-ата минута и след грешка на Анди Робъртсън. Левият бранител на Ливърпул изби много лошо центриране на Мейтланд-Найлс и топката попадна в краката на Александър Лаказет, който сам срещу вратаря не сбърка за 0:1.

Три минути по-късно “червените” отговориха с попадение на Садио Мане. Мохамед Салах предизвика спасяване на Лено, но топката отиде в Мане и сенегалският национал се разписа за 1:1. Това бе трето попдаение за Садио Мане от началото на сезона, след като в миналия кръг вкара два гола срещу Челси.

В 34-ата минута домакините направиха пълен обрат с гол на Анди Робъртсън, който се реваншира за грешката си по-рано. Александър Арнолд центрира в наказателното поле и неговият съотборник бе оставен непокрит, като Робъртсън с техничен удар преодоля Лено – 2:1. В следващите минути домакините контролираха играта и не позволиха на Арсенал да застраши вратата им до почивката.

В 63-ата минута дойде първото по-интересно положение през второто полувреме. Лаказет получи чудесен пас на добра позиция и шутира опасно, но Алисон се намеси страхотно и запази аванса на домакините. Две минути по-късно шут на Садио Мане мина покрай лявата греда на Лено.

В 68-ата минута Микел Артета опита да промени нещо в нападение, като Никола Пепе замени Уилиан. Малко след това Еди Нкетиа се появи на мястото на Лаказет. Тези смени в състава на гостите обаче така и не носеха резултат. За Ливърпул пък в игра през втората част се появиха Джеймс Милнър и Диого Жота на местата на Кейта и Мане.

Четири минути преди края на редовното време домакините организираха добра атака, но Салах и Жота си попречиха в пеналта на съперника. В 88-ата минута Жота бе безкомпромисен и с прецизен удар от границата на наказателното поле прати топката в мрежата на Лено за крайното 3:1. Това бе първо попадение за 23-годишния португалец с екипа на “червените” във Висшата лига при това в неговия дебют за мърсисайдци в първенството.

С успеха в този двубой, Ливърпул се изкачи на второто място във временното класиране с актив от 9 точки, колкото има и лидера Лестър, както и третия в таблицата Евертън. Арсенал пък остана с 6 пункта в актива си и заема 5-ата позиция в класирането.