Арсенал с първи трофей за сезона, спечели с дузпи на “Уембли”
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Носителят на ФА Къп Арсенал спечели двубоя за трофея “Къмюнити Шийлд”, надигравайки след изпълнение на дузпи шампиона Ливърпул, след като редовните деветдесет минути завършиха без победител – 1:1.

Райън Брюстър, който реализира три гола в двата мача по време на предсезонния лагер на мърсисайдци в Австрия, уцели напречната греда, а всички пет изпълнители на 11-метровите удари на Артилеристите бяха точни като Пиер-Емерик Обамеянг стана автор на победния гол.

Това бе четвъртия сблъсък между тези два тима за трофея, с който традиционно се поставя началото на футболния сезон. Червените триумфираха на “Уембли” през 1979 и 1989 година, докато Артилеристите бяха победители на “Милениъм” в Кардиф през 2002 година.

Ливърпул започна по-активно и създаде няколко опасности след центрирания, след които отбраната на Арсенал изгненадващо изглеждаше доста уязвима. При едно от тях дори Върджил ван Дайк прати топката в мрежата, но страничният съдия размаха флага си заради засада.

Против логиката на играта хората на Микел Артета дръпнаха напред в резултата след брилянтен фалцов удар на скоростния Обамеянг, който стана възможен след недостатъчно агресивното поведение на Нико Уилямс.

Арсенал с първи трофей за сезона, спечели с дузпи на "Уембли" 1

Статистиците на Острова побързаха да отбележат, че това бе петият гол, който Обамеянг вкарва на “Уембли” в последните 42 дни. Нападателят стана изравни и рекорда за най-много попадения от играч на клуба от северен Лондон, изравнявайки Алексис Санчес.

Ливърпул възстанови паритета в 73-ата минута, когато Минамино опита да изведе на стрелкова позиция нахлуващия в наказателното поле Мохамед Салах, но се получи рикошет и след “участие” и на резервата Седрик Суареш японецът реализира първото си попадение с екипа на Червените.

Арсенал с първи трофей за сезона, спечели с дузпи на "Уембли" 2

За последен път Ливърпул спечели трофея през 2006 година, когато след голове на Йон Арне Рийсе и Питър Крауч мърсисайдци надиграха Челси с 2:1.

АРСЕНАЛ – ЛИВЪРПУЛ 1:1 (5:4 след изпълнение на дузпи)

ГОЛМАЙСТОРИ: 1:0 Обамеянг (12), 1:1 Минамино (73)

АРСЕНАЛ: Мартинес, Белерин, Луис, Холдинг, Тиърни, Мейтланд-Найлс, Елмени, Джака, Сака, Нкетиа, Обамеянг

ЛИВЪРПУЛ: Алисон, Уилямс, Гомес, Ван Дайк, Робъртсън, Фабиньо, Милнър, Вайналдум, Мане, Фирмино, Салах

Стадион “Уембли” – без публика