Лудостта на системата ВАР вече опорочава въздуха в Efbet Лига
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Още преди да е започнало функционирането на системата, инструкциите подкрепят субективизъм и овластяване на определен кръг от хора

Както вече е известно шумно рекламираната система за видео-повторения (ВАР) от утре ще нахлуе и в българското първенство.

Още преди първия ВАР-мач, организаторите и започнаха да я бранят по начин, който по-скоро отдалечава от чисто спортното разбиране за играта.

Стана ясно, че страничните съдии вече са били инструктирани да не бързат с развяването на флага в трудни за вземане решение за съществуваща засада ситуации.

С други думи, играта в такива моменти няма да бъде спирана, атаката ще бъде довършена и чак след тогава ще следва видео-анализ от системата.

В същото време клубовете са били предупредени, че футболисти и треньори ще бъдат незабавно декорирани с жълти картони, в случай че жестикулират към арбитрите с настояване за разглеждане на ситуация чрез видеотехнологията.

Предупреждения ще следват и ако играчи или хора от спортно-техническите щабове на отборите се доближат до монитора, на който съдията разглежда дадена ситуация.

Внедряващите въпросното ВАР-новаторството залагат и друга бомба със закъснител, която е очевадна предпоставка за субективизъм – главният арбитър няма да може да иска разглеждане на ситуация, независимо от своята убеденост или удобна позиция.

Само ВАР реферите ще имат право да индикират към главния съдия за евентуални проблеми…

Да ни е честит новият стожер на справедливостта!