Мъри с променено мислене: “Жал ми е за за казахстанския футбол”
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Бившият национален селекционер обяви, че нищо добро не чакало футбола в средноазиатската страна без държавна подкрепа

Бившият селекционер на националния отбор на България и наставник на Левски, Литекс и Ботев (Пловдив) Станимир Стоилов, който дълго време даваше развитието на футбола в Казахстан за пример, изведнъж направи мрачна прогноза за бъдещето му.

Мъри, който дълги години беше начело на Астана и тамошния национален тим, вече е на мнение, че нищо добро не чака футбола в средноазиатската страна без държавна подкрепа.

Ето какво всъщност сподели Стоилов за местното издание sports.kz:

– Станимир, в навечерието на Нова година се заговори, че ставате старши-треньор на Лудогорец. Колко сериозно беше?

– Във футбола всичко е сериозно, само когато има договор, а върху него са подписите на двете страни.

– Със сигурност следите какво се случва сега в казахстанския футбол. Какво мислите?

– Честно казано, жал ми е за казахстанския футбол. Футболът в страната е структуриран по такъв начин, че нищо добро не може да го очаква без държавна подкрепа. Ясно е, че сега пандемията и други неща пречат на футбола да се развива в  целия свят, но такова мащабно намаляване на финансирането е само в Казахстан. Ще посоча за пример Русия, където има практически същата схема за финансиране на футбола, но сега има трансфери в размер на 8-10 милиона евро. Масовият спорт е гръбнакът, но момчетата и момичетата се нуждаят от идоли, на които да подражават, нуждаят се от движеща сила за развитие. Проблемът не е в това, че парите се инвестират в професионалния спорт, а в намирането на точните хора и постигането на резултати. В спорта най-важни са резултатите, а те се постигат с правилните хора. Отстрани изглежда, че работата във футбола е лесна, но ако дойдат хора, които нямат нищо общо с футболния бизнес, тогава всичко ще бъде съсипано.

– Болезнено ли е за вас да гледате какво се случва в Астана – клуб, на който сте отдали толкова много години живот и енергия?

– Много болезнено – избрали сте правилните думи. Те просто унищожават отбора … Някои играчи се отстраняват, взимат се нови, които обаче не са по-добри. Затова искам да кажа на тези хора: не копайте гроба на Астана! По-добре кажете: „Не мога“ и си тръгнете. Те мислят, че ще намерят 5-6 нови играчи и всичко ще се оправи. Не става по този начин. Футболът е силен в традицията и историята, които трябва да бъдат запазени. Нуждаем се от футболни хора, които биха направили това. Проблемът е в клубовете – ръководители, треньори, футболисти. А не в държавата. Целият свят инвестира във футбола. А в Русия и Казахстан има точно такава система на финансиране. Но по някаква причина парите не се отнемат от руския футбол в такъв мащаб.

– Имате ли оферти от Казахстан в момента?

– През септември, след отпадането на Астана в квалификацията за Шампионска лига, ръководството на клуба ми предложи работа за 3-4 месеца. В началото дори не разбрах, смятах, че офертата е за 3-4 години. После пък си помислих, че се шегуват. Отказах, разбира се.

– Но ще се върнете ли някога да работите в Казахстан?

– Всичко може да се случи, ако има сериозни предложения.