Мениджърите на Манчестър Сити – най-великите треньори в историята им
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Ето кои са специалистите, донесли най-много успехи на "гражданите"

Манчестър Сити е имал редица топ мениджъри начело през богатата си история. Последните допринесоха значително за настоящия успех на отбора, но не трябва да забравяте и предишните дни на слава на “гражданите” и кои са хората, които са били в основите им.

Ето шестимата от най-добрите мениджъри, които Ман Сити е имал и защо ги помнят с добро в клуба.

  • Пеп Гуардиола (2016 – до момента)

Гуардиола е може би най-великият мениджър в историята на Манчестър Сити, водещ отбора до безпрецедентна ера на доминация. През неговия период до момента клубът спечели шест титли от Висшата лига, четири Купи на лигата и една ФА Къп, което го прави най-успешният мениджър на Сити някога. Коронното му постижение дойде през сезон 2022/23, когато изведе Сити до исторически требъл (Висшата лига, Купата на Англия и Шампионската лига на УЕФА). Въздействието на Гуардиола предефинира английския футбол и неговите 74% процент са само едно от многото доказателства на неговия успех.

  • Том Мали (1902 – 1906)

Том Мали е запомнен като първия наистина велик мениджър на клуба. След като пое управлението през 1902 г., той помогна на Сити да се върне обратно към Висшата лига и ги изведе до първия им голям трофей, като спечели Купата на ФА през 1904 г. Той постави основата за бъдещи успехи и въпреки че беше замесен в скандал с подкупи 1905 г., футболното влияние на Мали върху Сити не може да бъде подценено.

  • Джо Мърсър (1965 – 1971)

Джо Мърсър ръководи оригиналната златна ера на Манчестър Сити. Той извежда Сити към промоция от Чемпиъншип през 1966 г. и спечели титлата във Висшата лига през 1968 г. Под негово ръководство Сити спечели и Купата на Англия през 1969 г., Купата на лигата през 1970 г. и Купата на носителите на европейски купи през 1970 г. Постиженията му през този период го позиционират като един от най-добрите мениджъри на Сити за всички времена.

  • Роберто Манчини (2009 – 2013)

На Манчини се приписва началото на модерната златна ера на Манчестър Сити. След като беше назначен през 2009 г., той бързо сложи край на 35-годишната суша с трофеите на клуба, като спечели ФА Къп през 2011 г. Неговият най-емблематичен момент дойде през 2012 г., когато Сити спечели драматично титлата във Висшата лига, първата им титла от 1968 г. насам, в един от най-запомнящите се последни кръгове в историята на футбола.

  • Мануел Пелегрини (2013 – 2016)

Пелегрини последва Манчини и внесе атакуващ стил в играта на Сити. През неговия период на “Етихад” Сити спечели титлата във Висшата лига и Купата на лигата в дебютния си сезон през 2014 г., като стана първият мениджър, който изведе клуба до полуфиналите на Шампионската лига. Спокойното поведение и тактическата проницателност на Пелегрини му спечелиха голямо уважение, помагайки на Сити да се превърне в мощната футболна среда, която е днес.

  • Лес Макдауол (1950 – 1963)

Лес Макдауол беше най-дълго управлявалият мениджър на Сити – цели 13 години. Периодът му не беше натоварен с толкова много трофеи, но той изведе Сити до финала за Купата на Англия през 1955 г. и триумфа за Купата на Англия през 1956 г. Неговото влияние се простира отвъд трофеите, тъй като той въведе тактически нововъведения, като „Плана за преразглеждане“, който оформи стила на игра на Сити по негово време.