Михаил Вълчев: Младите в Левски показват, че имат самочувствие
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"Ако отборът преследва седмото място, може да го постигне, защото съкрати разликата с Черно море на четири точки. Не са много"

Бившият футболист и тре­ньор на Левски Михаил Вълчев направи коментар пред “Тема Спорт” за успеха на “сините” в двубоя с Черно море. Столичани взеха трите точки на “Герена” и съхраниха шансове за седмото място.

Г-н Вълчев, Левски постиг­на победа над Черно море с 2:1 на „Герена”. Какво ви на­прави впечатление в играта на сините?
– В последните мачове Лев­ски играе с млади футболи­сти, които имат качества и тепърва ще се развиват. В на­чалото на двубоя с Черно мо­ре сините действаха по-прибрано и сякаш не обръщаха внимание на организирането на атаките. Много малко футбол имаше през първата част. В края на полувремето се посъбудиха и успяха да вка­рат гол, а преди това пропу­снаха добра възможност. Пре­ди почивката беше по-различ­но – малко владееха топката и организираха атаки. През второто полувреме Левски показа, че заслужава победа­та.

Сините записаха три по­редни успеха. Какво забеля­захте в играта на тима в тези мачове?
-Те бяха заслужени. Забеляз­вам някакво развитие в игра­та. Като че ли има стабилизи­ране в представянето на ти­ма. Младите показват, че имат самочувствие, и дават всичко от себе си. Като се включат на 100 процента и братята Цоневи, нещата ще се подобрят още повече.

Левски може ли да се пре­бори за седмата позиция в първенството и да играе ба­раж за евротурнирите?
– Ако преследва тази цел, може да я постигне, защото съкрати разликата с Черно море на четири точки. Не са много. Продължават ли по този начин да играят, има такава възможност. Необхо­димо е постоянство. Не бива да надигнат главите високо и да си помислят, че всичко е свършило и вече са големи футболисти. Дано да не раз­съждават така и да дават всичко от себе си, за да могат да се развиват. Имат този шанс – да играят за Левски, за­щото клубът не е в добро фи­нансово състояние и не може да се закупят скъпоплатени футболисти. Младите тряб­ва да се възползват от това и да покажат какво могат.

Споменахте Борислав и Ра­дослав Цоневи, но в послед­ните мачове Марин и Мар­тин Петкови показват свои­те качества. Как ви се виж­да играта на младоците?
– Показват голямо желание и хъс. Явно са осъзнали въ­зможността, която им е пре­доставена в момента и тряб­ва да я използват. Играят на върха на възможностите си и показват, че имат качества. Необходимо е още да се раз­вият, но притежават необхо­димото да носят фланелката на Левски.

Извън финансовата обста­новка в клуба от какви фут­болисти има нужда Левски за новия сезон?
– Мисля, че все още има нуж­да от централен нападател защото се вижда, че Найджъл Роберта липсва. Трябва да се намери такъв през лятото. Може би има необходимост от крайни защитници – най-ве­че да се намери алтернатива на левия бек. Също и центра- лен защитник, който да вдиг­не конкуренцията на този пост. Напуснаха няколко игра­чи и изборът на треньорите стана по-малък. Но всичко за­виси от целите, които ще си поставят за другия сезон. Ако се намери финансиране от спонсори, може да се привле­кат повече футболисти.

Видяхме след края на мача с моряците феновете да нахлуват на терена. Колко голяма роля изигра публика­та за успеха на Левски над Черно море?
– Публиката постоянно под­крепяше отбора със скандира­ния и песни. Много дълго вре­ме нямаше фенове по трибу­ните и те бяха зажаднели. Ви­дяхте, че не се сдържаха след края на мача и слязоха при играчите. Дано футболисти­те оценят това нещо и да знаят, че публиката винаги е с тях. Винаги съм казвал, че пу­бликата на Левски подкрепя отбора. Тя е най-голямата, поддържаща и добра.

Преди седмица ни напусна легендата на националния отбор и ЦСКА Георги Дими­тров Джеки. Бяхте съпер­ници на терена, но какъв футболист и човек бе?
– С него играхме една година в националния отбор. Той бе­ше капитан на тима и беше нещо като обединител. Няма­ше делене на ЦСКА и Левски. Беше скромен и тих човек. В играта си беше елегантен футболист. Никога не е бил груб или пък да изритва топ­ката. Имаше и много голове с глава. Джеки бе добър човек, който даде много за ЦСКА. Жалко, че си отиде толкова млад.