Мрачна прогноза за някои клубове след санкциите “Магнитски”
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Водещ анализатов смята, че приходите на някои отбори може да се стопят до 50 процента

Санкциите, произхождащи от закона “Магнитски”, които обхващат и свързаните лица, биха могли да намалят приходите на някои от българските клубове до 50 процента, прогнозира Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията.

Той смята също, че съществува сериозна опасност и за рекламния пазар във футбола у нас .

“Все още има неяснота какви ще са последствията и ограниченията за компаниите, като например спонсора на футболната Първа лига и на ЦСКА 1948, защото не е ясно какво точно ще реши финансовото министерство,” заяви Безлов пред националното радио.

“Проблемът е, че липсва специален закон, свързан с тази ситуация. Но от опита на други страни в Европа се вижда, че често свързаните лица нямат особена вина, затова че са попаднали в тези списъци.

“Проблемът е, че футболът в страната е много силно доминиран от хазартните компании. За мен е проблем и че една и съща фирма спонсорира първенството, а издържа и футболен клуб.”

Безлов се изказа скептично и за възможността британецът Джоузеф Диксън да закупи акциите в столичния Левски.

“Много мътна ситуация!” категоричен бе той. “Хора, които наблюдават Левски отвътре, са скептични. Ако вкара тези 5-6 миилона, които са от изключителна важност за Левски, ще означава, че има някаква реалност в тази оферта.

“Каква е икономическата логика да станеш собственик на футболен клуб в България? Това е проблем от 90-те години.

“Защото няма пряка икономическа полза, а се опитвате по този начин чрез политиката да получите икономически предимства. Така беше с Михаил Чорни, Васил Божков, с Мултигруп, с Прамод Митал и Кремиковци…“