На 21 декември да си спомним за Вратаря на републиката
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Георги Найденов остава запомнен като един от най-силните ни вратари за всички времена

Днес се навършват 89 години от рождението на един от най-добрите български вратари за всички времена – легендарният страж на ЦСКА и националния отбор Георги Найденов.

Популярен с прозвището “Вратаря на републиката”, през 50-те и 60-те години на миналия век той е един от най-силните на своя пост в Европа, като от него се учи дори незабравимият Лев Яшин.

С екипа на ЦДНА Найденов печели осем шампионски титли и две Купи на България, а през 1961г. е обявен за Футболист на годината. Участва на две световни първенства, в националния отбор записва 61 мача.

На 21 декември да си спомним за Вратаря на републиката 1

Заслужил майстор на спорта и носител на Сребърен орден на труда, през 1974 година Найденов е включен от спортните журналисти в идеалния отбор на страната за 30-летието (1944-1974).

През 1970 година, когато вече е старши треньор на пловдивския Марица, умира внезапно по време на турне на тима в Сирия. Смъртта му и до ден-днешен е забулена в мистерия, подхранвайки най-различни версии за кончината му.

Нещо повече, съпругата му Маргарита е убедена, че тогавашният министър на вътрешните работи и заклет привърженик на Левски Ангел Солаков, с когото Найденов е в конфликт след обединението на Левски със Спартак, стои зад смъртта му.

Найденов тръгва с Марица към Сирия на 24 май. Хора от тима разказват, че на 30 май знаменитият вратар не ял почти нищо. Още по време на състезателната си кариера Найденов си налагал специален хранителен режим, според който три дни преди мач се хранел съвсем ограничено, залагайки на вода и задължителна бучка захар сутрин.

На 21 декември да си спомним за Вратаря на републиката 2

В последната си вечер играл карти в хотела, но първи напуснал карето. Когато помощникът му Душев отишъл при него в стаята му, Найденов му се оплакал, че го болят гърдите и има разстройство. Въпреки това Жоро не пожелал да будят лекаря на отбора. Хора от щаба на Марица разказват, че през цялата нощ той не се чувствал добре и скърцал със зъби.

На сутринта продължавал да изпитва силна болка, а докторът му сложил три инжекции с морфин, за да не вика. След това отборът слязъл на закуска, а Найденов останал в стая 113. В един момент обаче запъхтяна камериерката разтревожено уведомила отбора, че “българинът в стая 111 е много зле”.

Целият отбор хукнал нагоре и заварили Найденов треперещ, а пръстите на ръцете му вече били посиняло. Успял да промълви, че си отива…

Извикали лекаря от посолството ни в Дамаск, който донесъл кислородна бутилка, но вече било късно. Вратарят на републиката си отишъл от този свят с отворени очи.

На 1 юни със самолет тялото на Найденов е транспортирано в България, но в запечатан ковчег, тъй като вездесъщият Солаков забранил капакът да се вдига. Вдовицата Маргарита не искала и да чуе за заповедта и без замисляне я нарушила…

Покойницата споделя, че се натъква на покъртителна гледка. “Помислих, че е на друг,” не скрива ужаса си Маргарита. “Отворих очите му, но не бях сигурна. Надникнах и в устата на умрелия. И чак тогава разпознах Жоро по един златен зъб”.

Поклонението е на 2 юни на националния стадион „Васил Левски”, а опашката от покрусени приятели и почитатели на легендарния вратар се вие стотици метри – чак до „Граф Игнатиев”

На 21 декември да си спомним за Вратаря на републиката 3

„Имаше толкова много хора, че погребението се забави с два часа, разказва Маргарита Найденова. “Ангел Солаков го нямаше и не изпрати венец. Щяха да го заровят тихомълком, но вратарят Итко Андонов – неговият дългогодишен дубльор в ЦДНА, спаси положението. Без да е предвидено момчето каза няколко думи за мъжа ми.”

Без да губи време, още в ранни зори на 3 юни Маргарита поема към Военна болница, за да се срещне с професор Богданов, който направил правил аутопсията на Георги. Още щом я вижда, професорът пребледнял и без да пита за какво е дошла, й казал: “Няма данни да е отровен!”

След това започнал да обяснява, че Найденов е починал от масиран инфаркт в предната част на сърцето. Бил преживял и друг…

Маргарита направо му креснала: „Престанете да лъжете! Ако е имал масиран инфаркт, би умрял веднага. А имаше ли прекарани инфаркти, щеше да се разбере.” За да е сигурна съпругата му проверила отново здравната книжка на съпруга си. В нея обаче нямало регистрирани кардиологични оплаквания. Нещо повече, пишело, че издържал много контузии поради здравото си сърце.

Съпругата на славния вратар била покрусена, но така и не и дали дори да погледне смъртния акт.

На 21 декември да си спомним за Вратаря на републиката 4

Найденова е убедена, че вътрешният министър Солаков е в основата на нелепия жизнен край на съпруга й. Дни преди да замине за Сирия Жоро се прибрал вкъщи буквално смачкан след среща с министъра.

Скандалът със Солаков започнал веднага след обединението на Левски и Спартак, като Жоро казал в очите на Солаков, че съюз между милиционери и фашисти е невъзможен!

Години след смъртта на вратаря при случайна среща в Южния парк Маргарита засича Солаков и подгонва с викове: „Главорез! Убиец! Отровихте Жоро с чаша чай!” В този момент случайни минувачи спират жената от саморазправа, а генералът се стреснал и побягнал…