google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Ливърпулският нападател – сенегалецът Садио Мане, грабна отличието футболист на година на КАФ. За нея той се пребори с друг съотборник – Мохамед Салах, който остана втори, а третото място беше отредено на крилото на Манчестър Сити Рияд Марез.

Садио Мане даде всичко от себе си през изминалия сезон и допринесе за спечелването на отбора в надпреварата за Шампионската лига, като вкара 30 точни попадения във всички турнири. Мане е на 27 години и през новия сезон вече може да се похвали с 15 гола, а отборът му е с преднина от 13 точки във Висшата лига.

Сенегалецът не скри колко е горд и щастлив от спечелената награда и разкри, че неговата най-голяма любов е футбола. Той призна за пристрастията си към играта и същевременно не пропусна да изкаже признателност и на своето семейство за топлината и подкрепата. Разбира се, Мане изрази също така и своя респект към федерацията и националния отбор, както  и към Ливърпул, като подчерта, че отличието е голяма чест за него.

За разлика от Садио обаче, подгласниците му Салах и Марез пропуснаха церемонията. Припомняме, че през последните две години наградата беше присъждана на Салах, а Мане оставаше в челната тройка. Сега стереотипът беше разчупен с първия триумф на сенегалеца в класацията, като не е изключена възможността той да успее да надмине постижението на своя идол Ел Хаджи Диуф, който беше на върха през 2002 година.

Колкото до втория подгласник – Марез, той все пак получи награда и тя е за най-добър гол от свободен удар. Припомняме и основанието – попадението му за Алжир при срещата с Нигерия, която двата отбора играха на полуфинала за купата на КАФ.

За най-добър млад играч – до 21 години пък беше отличен мароканецът Ашраф Хакими.

При жените победителка стана нигерийката Асисат Ошоала, която е нападател на Барселона. В надпреварата за отличието тя успя да се пребори със съперничките си Ажара Нчу (Камерун и Волеренга) и Темби Кгатлана (РЮА, Пекин Финикс).