Най-богатите собственици на футболни клубове
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Ето кои са най-богатите акционери във футболния свят

Парите винаги вървят ръка за ръка с успехите във футбола. В последните 20 години инвестициите станаха все по-сериозни и дори не само грандовете в Европа и света са управлявани от милиардери, а и по-непопулярни отбори, които обаче са евтин начин за бизнесмените да започнат проект, с който да достигнат високите цели, които си поставят.

Ето и кои са 10-те най-богати футболни собственици:

  1. Шейх Мансур (Манчестър Сити)

Начело в списъка на най-богатите собственити, разбира се е Шейх Мансур, който разполага с контролния пакет акции на Манчестър Сити. Мансур може да се похвали с нетно състояние от 30 милиарда долара.

Шейх Мансур е член на кралското семейство на Абу Даби и собственик на City Football Group, която включва в себе си Манчестър Сити, но и редица други отбори в Западна Европа и Америка. Той е известен със значителните си инвестиции в клуба, превръщайки го в основна сила в световния футбол. Неговата финансова подкрепа позволи на Манчестър Сити да постигне значителни успехи както на национално, така и на международно ниво.

  1. Сър Джим Ратклиф (Манчестър Юнайтед)

Сър Джим Ратклиф има дял от 25% в клуба от Олд Трафорд, а неговото състояние е оценявано на 26,6 милиарда долара.

Ратклиф е британски милиардер и индустриалец, известен с ръководството си на мултинационалната химическа компания Ineos. Той дълго време преговаряше със семейство Глейзър в опитите си да влезе в управлението на Манчестър Юнайтед и в крайна сметка успя през миналата година.

С опит в химическото инженерство Ратклиф е натрупал значително богатство, което го прави един от най-богатите хора в Обединеното кралство, а това доведе със себе си и сериозна доза ентусиазъм у феновете на Манчестър Юнайтед, които от години се надяваха да има нов силен човек в управлението, който да инвестира солидни суми както за трансфери, така и за материалната база на клуба.

  1. Дейвид Тепър (ФК Шарлът)

Собственикът на отбра от МЛС Шарлът ФС има нетно състояние от 18 милиарда долара. Дейвид Тепър е американски милиардер, мениджър на хедж фондове. Той е основател и президент на Appaloosa Management, глобална фирма за хедж фондове. Тепър е известен със своите хитри инвестиционни стратегии и способността си да се ориентира успешно на финансовите пазари.

  1. Филип Аншуц (Ел Ей Галакси)

Друг собственик в МЛС е Аншуц, който може да се похвали с 13 милиарда в сметките си.Той е американски милиардер предприемач и инвеститор. Има значителен принос в различни индустрии, включително енергетика, железопътни линии, недвижими имоти и развлечения.

Той също така е основател и председател на The Anschutz Corporation, диверсифицирана инвестиционна компания с интереси в широк спектър от .

Освен, че може да се похвали със собствеността си на най-големия футболен клуб в Ел Ей, Аншуц е собственик и на хокейния Лос Анджелис Кингс.

  1. Шахид Хан (Фулъм)

Собственикът на базирания в Лондон клуб има нетно състояние от 12 милиарда долара.

Той е основател и главен изпълнителен директор на Flex-N-Gate, водещ производител на автомобилни части. Освен че е един от най-богатите собственици на футболни клубове, Кан е известен и със собствеността си върху Jacksonville Jaguars, професионален отбор по американски футбол в Националната футболна лига (NFL.

  1. Стан Крьонке (Арсенал)

Един от най-богатите собственици на футболни клубове в света, Крьонке има отчетено нетно състояние от 7,7 милиарда долара.

Той е собственик на Kroenke Sports & Entertainment, която обхваща различни спортни франчайзи. Крьонке е може би най-известен със собствеността си върху отбора от НФЛ Лос Анджелис Рамс, но също така и английския Арсенал.

Според различни публикации, нетната му стойност се е увеличила от 10,7 милиарда долара на 12,9 милиарда долара (9,5 милиарда паунда) през лятото на 2023 г.

  1. Джо Луис (Тотнъм Хотспър)

Мажоритарен собственик на Тотнъм Хотспър и предишен мажоритарен собственик на ENIC Group, Люис има състояние от 7,6 милиарда долара.

Джо Луис е  британски бизнесмен и инвеститор, известен с успеха си на финансовите пазари и участието си в различни индустрии. Роден в Лондон през 1937 г., Люис започва кариерата си в сферата на кетъринга, преди да се впусне в търговията с валута.

  1. Дитмар Хоп (Хофенхайм)

Един от най-богатите германци е и собственикът на Хофенхайм Дитмар Хоп, чиято стойност е 7,1 милиарда долара.

Дитмар Хоп е германски предприемач, филантроп и съосновател на SAP SE, една от водещите световни софтуерни корпорации. Роден на 26 април 1940 г. в Хайделберг, Германия, Хоп играе ключова роля в развитието и разширяването на SAP, която е специализирана в корпоративни софтуерни решения.

  1. Франсоа-Анри Пино (Реймс)

Собственик на Лига 1 извън Стад Реймс, Пино влиза в топ 10 на най-богатите собственици на футболни клубове с отчетено нетно състояние от 7 милиарда долара.

Франсоа-Анри Пино е френски бизнесмен и председател и главен изпълнителен директор на Kering, глобална луксозна група, която притежава известни марки като Gucci, Saint Laurent, Bottega Veneta и Balenciaga, наред с други. Роден на 28 май 1962 г. в Рен, Франция, Пино е син на бизнесмена Франсоа Пино, който основава това, което в крайна сметка ще стане Kering.

  1. Насеф Савирис (Астън Вила)

Собственикът на Вила допълва топ 10 на най-богатите собственици със своите 6,1 милиарда долара.

Насеф Савирис е египетски бизнесмен милиардер с интереси, обхващащи различни индустрии, включително строителство, химикали и инвестиции. Роден на 19 януари 1961 г. в Египет, Sawiris произхожда от известното семейство Савирис, което има значителни бизнес участия в Египет, а и извън него.