google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Андреа Пирло, Зинедин Зидан, Лотар Матеус и Шави са сред най-добрите полузащитници на всички времена

Полузащитниците имат една от най-важните роли във футбола – те са сърцето на отбора. Халфовете заемат централните зони на терена, обикновено владеят и разпределят топката. . Най-добрите полузащитници на всички времена са способни да диктуват темпото на мача и като цяло да водят играта. В този материал разглеждаме най-великите халфове в историята на футбола, сред които са:

  • Андреа Пирло
  • Шави
  • Андрес Иниеста
  • Зинедин Зидан
  • Лотар Матеус
  • Зико
  • Мишел Платини
  • Сър Боби Чарлтън и др.

Сър Боби Чарлтън

Най-добрите халфове в историята на футбола 1

Въпреки че се е подвизавал и като централен нападател по време на кариерата си в Манчестър Юнайтед, покойният сър Боби Чарлтън беше в разцвета на силите си, когато заемаше творческа роля, и именно като халф той изигра важна роля в легендарния триумф на Англия на Световното първенство през 1966 г. Неговата способност беше да подава страхотни пасове и с двата крака, дрибълът му беше възвишен, а скромното му лидерство го превърна в икона на английската игра.

Андреа Пирло

Най-добрите халфове в историята на футбола 2

Един от най-великите халфове на 21-ви век. Андреа Пирло е може би най-добрият плеймейкър на всички времена. Интелигентността и усетът за пас на италианеца бяха несравними, способността му да диктува играта на отбора го направи ключов играч за Милан, Ювентус и Италия по време на феноменалната му кариера. Пирло е световен шампион с Италия от 2006 г., като е печелил шест пъти Скудетото с отборите на Милан и Ювентус. Той има куп индивидуални отличия и признания, сред които и място в Залата на славата на италианския футбол.

Зинедин Зидан

Най-добрите халфове в историята на футбола 3

Атакуващ халф, какъвто в днешно време рядко се вижда, Зинедин Зидан беше заплаха за всеки съперник, демонстрирайки по терените чудесното си първо докосване, главозамайващите си умения с топката, способността си за пас в точния момент и удар от далечно разстояние. В първенствата на Лига 1, Ла Лига и Серия А той натрупа стотици голове и асистенции за легендарни европейски клубове като Реал Мадрид и Ювентус, спечелвайки Златна топка и Световно първенство през 1998 г.

Лотар Матеус

Най-добрите халфове в историята на футбола 4

Считан за един от най-добрите халфове в историята на германския футбол, Лотар Матеус бе награден със Златната топка, след като беше капитан на страната си за знаменития триумф на Световната купа през 1990 г. в Италия, и той беше важна фигура  в отбора на Западна Германия в продължение на десетилетие от двете страни на този триумф, натрупвайки зашеметяващите 150 международни изяви, както и почти 800 срещи на клубно ниво. Матеус беше тактически интелигентен играч, със страхотни пасове и дисциплина на терена и най-важното – истински лидер.

Зико

Най-добрите халфове в историята на футбола 5

Иконата на бразилския национален отбор от 1982 г. – Зико, който е считан за една от легендите на “Селесао”. Зико бе определян за един от малкото играчи, които “никога не можеше да докосне”. Зико прекара по-голямата част от кариерата си в родния си клуб Фламенго, като имаше и кратки периоди в Италия и Япония. Общо взето, той вкарваше средно по почти гол на мач, с 48 попадения в 78 мача за Бразилия и 192 гола в клубната си кариера.

Шави

Най-добрите халфове в историята на футбола 6

Шави е икона на испанския футбол. Глобалното господство на Испания в края на 2000-те и началото на 2010-те се дължеше до голяма степен на техния блясък в халфовата линия. Натрупвайки огромни проценти притежание на топката със своя стил на футбол „тики-така“ , който се върти около постоянни къси и остри пасове, отборът на Висенте Дел Боске направи революция в международната игра. В основата на техния успех – спечелването на Европейското първенство през 2008 г., Световното първенство през 2010 г. и Евро през 2012 г. – беше Шави, малкият плеймейкър с прекрасно първо докосване, върховна творческа визия и отлични пасове.

Андрес Иниеста

Редом до Шави в сърцето на халфовата линия на Барселона и Испания беше друга легенда на футбола Андрес Иниеста. Иконата на Барса, който записа 674 мача за испанския гранд, спечелвайки девет Ла Лиги, четири Шампионски лиги и шест Купи на страната, е сред най-добрите халфове в историята на футбола. Неговите умения за дриблиране, интелигентно движение по терена, пасове и завършващи удари го направиха сред най-великите в играта и доведоха до спечелванет на медали и трофеи.

Мишел Платини

Най-добрите халфове в историята на футбола 7

Мишел Платини е един от най-великите атакуващи полузащитници в историята на футбола. Французинът е креативна суперзвезда, като спечели ри поредни години Златната топка през 1983 г. , 1984 и 1985 г. Френският национал отбеляза огромно количество голове за полузащитник, което се дължи до голяма степен на това, че е специалист по ипзлънение на фаулове и дузпи. Платини имаше и страхотно подаване, което в повечето случаи не можеше да се разгадае от противниковата защита.

Патрик Виейра

Най-добрите халфове в историята на футбола 8

Патрик Виейра може и да няма творческата визия на повечето от най-добрите халфове в историята, но той е легенда на Висшата лига, като решаваща роля в известната кампания на Арсенал 2003/04, в който играчи като Тиери Анри, Денис Бергкамп и Сол Кембъл помогнаха на отбора на Арсен Венгер да остане непобеден цял сезон. В основата на отбора беше френският национал Патрик Виейра, който съчетаваше сила, ръст, физика и агресия с невероятна грация и елегантност, придвижвайки се по терена и дриблирайки покрай опонентите с лекота. Техническите му способности блестяха във всеки отбор, в който играеше, като той несъмнено е една от легендите на футбола.

Лука Модрич

Най-добрите халфове в историята на футбола 9

Може ли да съставим списък с най-великите халфове в историята без Лука Модрич? Разбира се, че не! Хърватинът е сърцето на Реал Мадрид откакто премина в тима от Тотнъм, а фактът, че той дори спря доминацията на Кристиано Роналдо и Лионел Меси, за да спечели Златната топка през 2018 г., говори много за таланта и класата, които има. Освен че вдигна шест трофея от Шампионската лига с “белия балет”, Модрич беше капитан на може би най-успешния международен отбор в Хърватия. Той движеше отбора напред почти само, когато “шахматистите” достигнаха финала на Световното първенство през 2018 г. и полуфиналите на Мондиала в Катар през 2022 г.

Тони Кроос

Най-добрите халфове в историята на футбола 10

Не можете да дадете на Тони Кроос и сантиметър пространство с топката в краката му. Той ще ви причини неприятности. Елегантният полузащитник окачи бутонките през 2024 г. Той спечели всичко с отбора на Реал Мадрид и световната титла с Германия през 2024 г., като заслужено се нарежда сред най-великите полузащитници в света. Кроос ще остане сред най-добрите футболисти в своето поколение, въпреки доминиращата ера на Лионел Меси и Кристиано Роналдо.