google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Лев Яшин е сочен за най-добрия вратар за всички времена

Най-добрите вратари са спечелили важни отличия за своите отбори. Докато полевите играчи понякога могат да се възстановят от грешките си, вратарите рядко се измъкват след напрвена грешка. Те трябва да се представят по най-добрия си начин седмица след седмица. Историята на футбола е видяла някои невероятни вратари, които сами са печелили мачове за своите отбори. Тези играчи затвърдиха имената си като едни от най-великите, играли някога на футболния терен. Нека разгледаме и топ 10 на най-добрите вратари във футбола:

10. Гордън Банкс

Гордън Банкс е играл най-вече за Лестър и Стоук Сити. Той спечели купата на лигата и в двата клуба. Гордън Банкс е изиграл 76 мача за националния отбор на Англия и е най-известен с невероятното спасяване, което направи през 1970 г. срещу Пеле, като то е регистрирано като едно от най-великите спасявания, правени някога в историята на футбола. Кариерата му продължава от 1958 до 1978 г.

9. Дида 

Дида е най-великият вратар, играл някога за националния отбор на Бразилия. Кариерата му продължава от 1992 до 2015 г. Той беше неразделна част от отбора на Милан през 2000 г. и също така първият бразилски вратар, номиниран за Златната топка. Дида е спечелил една Световна титла, една Копа Америка, една титла от Серия А и два трофея от Шампионската лига.

8. Едвин ван дер Сар

Нидерландският вратар игра в периода от 1990 до 2016 г. Той е защитавал цветовете на клубове като Аякс, Ювентус, Фулъм и Манчестър Юнайтед. Ван дер Сар беше важна част от отбора на Манчестър Юнайтед под ръководството на великия мениджър сър Алекс Фъргюсън. Вратарят е записал и над 130 мача за националния отбор на Нидерландия. Ван дер Сар е един от най-великите вратари, които някога са стъпвали на терена.

7. Петер Шмайхел

Датската футболна легенда Петер Шмайхел е считан за най-великия вратар на Ман Юнйатед. Професионалната му кариера продължава от 1981 до 2003 г. Той има 47 мача за Брьондби, 395 за Манчестър Юнайтед, 52 за Спортинг, 36 за Астън Вила, 31 за Манчестър Сити и 121 за националния отбор на Дания. Шмайхел спечели Евро през 1992 г. и е носител на требъл в Манчестър Юнайтед през 1999 г. Той остава един от най-великите вратари в историята.

6. Петър Чех

Кариерата му като футболист продължи от 1999 г. до 2019 г. Петър Чех претърпя сериозна травма на главата и фрактура на черепа през 2006 г., но продължи да играе с каска. Петер Чех има 39 за Спарта Прага, 78 за Рен, 494 за Челси, 139 за Арсенал и 124 за националния отбор на Чехия. Чех имаше легендарна кариера, като с Челси спечели 4 титли от Висшата лига. Той има и рекорда за най-много чисти мрежи в историята на Висшата лига с 202 на негово име.

5. Оливър Кан

Легендарният германски вратар се подвизава по футболните терени от 1987 до 2008 г. Считан за един от най-великите вратари на Германия, той беше неразделна част от всички отбори, в които е играл. Той има осем титли в Бундеслигата с Байерн, шест купи на Германия и Шампионската лига на УЕФА през 2001 г. Оливър Кан спечели Златната ръкавица на Световното първенство през 2002 г., но Германия загуби финала срещу Бразилия. Кан има 153 мача за Карлсруе, 632 за Байерн Мюнхен и 86 за националния тим на Германия.

4. Икер Касияс

Испанската легенда Икер Касияс имаше своята кариера на играч от 1999 г. до края на 2020 г. Той спечели Световното първенство по футбол през 2010 г. като капитан на испанския национален отбор. Той спечели 3 титли от ШЛ и 5 от Ла Лига по време на легендарния си период с Реал Мадрид. Касияс също спечели 2 Европейски първенства с Испания. Той е един от най-легендарните вратари в историята на футбола. Касияс има 725 мача за Реал Мадрид, 156 за Порто и 167 за националния отбор на Испания.

3. Мануел Нойер

Германският вратар направи своя дебют през 2005 г. и продължава да бъде на терена. Той е един от най-постоянните вратари през настоящата ера. Нойер се класира на първо място за най-много чисти мрежи, записани от който и да е германски вратар. Нойер спечели Световната титла през 2014 г. заедно със Златната ръкавица на първенството. Той също така спечели 2 титли от Шампионска лига по време на престоя си в Байерн Мюнхен, както и редица титли на местната сцена. Нойер има 203 мача за Шалке, 521 за Байерн Мюнхен и 117 за Германия.

2. Джанлуиджи Буфон

Италианската легенда между гредите се подвизава на терена между 1995 и 2023 г. Той е един от най-великите вратари на всички времена. Най-голямата липса в кариерата му е трофей от Шампионската лига. Джиджи Буфон спечели Световото първенство през 2006 г. Той също така спечели 10 титли от Серия А и шест Купи на Италия по време на кариерата си с Ювентус и Парма. Буфон има 265 мача за Парма, 695 двубоя за Ювентус, 25 срещи за Пари Сен Жермен и 176 мача за националния отбор на Италия.

1. Лев Яшин

Най-великият вратар в историята на футбола! France Football използва името му на церемонията по връчването на Златната топка, за да награди най-добрия вратар на сезона с трофея Яшин. „Черният паяк“, наричан с този прякор заради дългите си ръце, остава единственият вратар, триумфирал със Златната топка. Той спечели Европейското първенство през 1960 г. със своя национален отбор – Съветския съюз. Яшин има 358 мача за Динамо Москва и 74 за Съветския съюз.