google новини лого Последвай ни
Добави коментар
От Аякс и Барселона до Сантос и Ривър Плейт - вижте най-добрите футболни школи в цял свят

Най-добрите футболни школи в света са произвели невероятни футболисти, на които милиони фенове се възхищават. В този материал ще разгледаме най-успешните футболните академии, създали някои от най-известните футболисти в света, като сред най-добрите школи попадат:

  • Ла Масия (Барселона)
  • Академия Аякс
  • Школата на Манчестър Юнайтед
  • Академия Бенфика
  • Академия Сантос
  • Академия Ривър Плейт
  • Школата на Динамо Загреб
  • Академия Клерфонтен
  • Академия Спортинг Лисабон и др.

Аякс (Амстердам, Нидерландия)

Най-успешните футболни школи в света 1

Въпреки че Аякс в момента не е сред най-силните клубове в света, неговата академия без съмнение е една от най-добрите в света. Академията на Аякс, основана на 18 март 1900 г., е произвела огромен брой футболисти от световна класа, започнали кариерата си в школата на амстердамския гранд. Може да посочим футболисти от легендарните Йохан Кройф, Марко ван Бастен, Уесли Снайдер до едни от скорошните таланти като Матайс де Лихт и Райън Гравенберх.

Един от най-важните фактори, които поддържат академията на Аякс пред конкуренцията и като най-добрата футболна академия в света е, че те привличат таланти от цял свят, за да произвеждат звезди и след това да ги продават с цел генериране на печалба. Тази академия използва същата схема 4-3-3 като първия отбор на Аякс, която беше внедрена от нидерландския треньор Ринус Михелс като част от школата за “тотален футбол”. По-голямата част от отбора на Аякс, триумфирал в Шампионската лига от средата на 90-те години на миналия век, произхожда от прочутата академия в Амстердам.

Ла Масия (Барселона, Испания)

Най-успешните футболни школи в света 2

Въпреки невероятната академия на Аякс, нейният блясък донякъде е заслепен от известната Ла Масия – академията на Барселона. Школата е създадена през 1979 г. от бившия наставник на Барселона Йохан Кройф, който има за цел да приложи всичко от школата на Аякс и да я надмине. Възпитаници на Ла Масия са футболни легенди като Лионел Меси, Шави, Иниеста, Карлес Пуйол, Пеп Гуардиола, Серхио Бускетс, Жерар Пике и др. През ноември 2012 г. Барселона стана първият клуб в историята, който има 11 играчи на терена, които всички са завършили една и съща футболна академия.

Също така Академията на Барселна стартира футболни училища в Мексико и Египет с единствената цел – да открива таланти от цял свят. Школата Ла Масия е пример за това как традициите и философията на клуба могат да бъдат поддържани чрез използването на академия. До голяма степен благодарение на една от най-добрите футболни школи в света, успехът и постоянството на Барселона сред елитните отбори се поддържат през годините.

Бенфика (Лисабон, Португалия)

Най-успешните футболни школи в света 3

Академията на Бенфика е най-добрата в Португалия и сред най-успешните футболни школи в света. Тя създава най-добрите таланти в страната от години. Първенството Примейра Лига е много уважавано и Бенфика успява да пласира своите таланти в най-големите клубове в света. Пример за топ футболисти, излезли от академията на Бенфика, в последните години са: Жоао Феликс, Рубен Диаш и Гонсало Рамош. Академията на Бенфика е базирана в района Сейшал в Лисабон и се смята за една от най-плодородните места в света за футболни таланти, независимо дали става въпрос за играчи или треньори.

Сантос (Сантус, Бразилия)

Най-успешните футболни школи в света 4

Бразилия е най-обсебената от футбола нация в света. Футболът там се играе на всяко едно място – на плажа, по улиците и където се сетите. Академията на Сантос превъзхожда всички други бразилски академии по отношение на ефективност и последователност. Школата на Сантос допринесла за развитието на най-добрите футболни академии по целия свят. Футболната академия на бразилския тим спокойно може да бъде сложена в топ 5 на най-добрите футболни школи в света. Тя е е създадена на 14 април 1912 г., на 50 километра от Сао Пауло, в същия ден, в който загива известният американски кораб Титаник.

Сантос има над 90 академии по целия свят и се твърди, че бразилският клуб е отбелязал над 12 000 гола в историята си благодарение на изключителните играчи, които е произвел като Пеле, Еду, Клодоалдо, Диего, Неймар, Робиньо и настоящата звезда Родриго Гоеш. Академията на Сантос, която е най-добрата футболна академия в света извън Европа, прогресира с всяка изминала година и е е глобален модел за футболните академии.

Манчестър Юнайтед (Манчестър, Англия)

Най-успешните футболни школи в света 5

Манчестър Юнайтед има най-добрата футболна академия в Англия. Много играчи, включително Дейвид Бекъм, Джордж Бест, Пол Скоулс и Райън Гигс, усъвършенстваха способностите си в школата на “червените дявли”. Младежкият отбор на Манчестър Юнайтед е най-успешният в историята на Англия и е създал някои от най-добрите играчи в света. В началото на 90-те години Академия Манчестър Юнайтед изигра решаваща роля за успехите на клуба, особено когато сър Алекс Фъргюсън застава начело на отбора. По това време Фъргюсън издига няколко възпитаници на академията, включително Пол Скоулс, Райън Гигс, Дейвид Бекъм, Дарън Флетчър, Марк Хюз, братята Гари и Фил Невил, Уес Браун – играчи, с които “червените дяволи” печелят куп трофеи. Скорошни таланти, излезли от академията на клуба, са Скот Мактоминей, Маркъс Рашфорд, Мейсън Грийнууд и Коби Мейно.

Академия Клерфонтен (Франция)

Най-успешните футболни школи в света 6

След като непрекъснато гради играчи за френския национален отбор и се счита за една от най-добрите футболни академии в света, е невъзможно да не споменем футболната академия Клерфонтен, която е разположена на 50 км. от Париж. Футболната школа е открита през 1988 г., а най-известните играчи произлезли от нея са Тиери Анри, Никола Анелка, Пол Погба, Луи Саха, Оливие Жиру, Блез Матюиди и Килиан Мбапе. Клерфонтен се намира в село с около 900 души и не е място за забавление. Талантите в нея са коцнентрирани изцяло върху футболното си развитие. Подборът за място в академията е доста стриктен. Младежът трябва да си осигури място в списъка с топ 24, като се допускат максимум четирима вратари.

Ривър Плейт (Буенос Айрес, Аржентина)

Най-успешните футболни школи в света 7

Не само бразилският футбол произвежда големи таланти извън Европа. Академията на Ривър Плейт е призната за една от най-добрите футболни академии в света и третата най-добра футболна академия извън Стария континент. Факт е, че легендарният Диего Марадона е юноша на Бока Хуниорс, но Ривър Плейт са изградили много от най-добрите футболисти в света. Алфредо ди Стефано, Ернан Креспо, Ариел Ортега, Клаудио Каниджа, Хавиер Савиола, Масчерано, Пабло Аймар, Гонсало Игуаин и настоящите звезди Хулиан Алварес от Атлетико Мадрид и Енцо Фернандес от Челси са кадри на Ривър Плейт. Аржентинският клуб е най-успешният клуб в Южна Америка. Прочутата академия на Ривър Плейт създаде основата за големите успехи на клуба. Системата за младежки отбори, използвана от академията на Ривър Плейт, има международна репутация, като скаути от отбора присъстват на всички турнири в Аржентина и Южна Америка.

Реал Мадрид (Мадрид, Испания)

Най-успешните футболни школи в света 8

Едно от най-големите погрешни схващания във футбола е, че Реал Мадрид не произвежда таланти. Тяхната академия Ла Фабрика обаче е сред най-добрите в света. Икер Касияс, Раул, Гути, Хуан Мата, Дани Парехо, Алваро Негредо, Маркос Алонсо, Алваро Мората и Дани Карвахал са някои от звездите, които се излезли от академията. Много от техните възпитаници в момента са разпръснати из различни клубове в Европа. Играчи като Раул, Икер Касияс и Гути пък са три важни фигури в големите успехи на клуба през първото десетилетие на 21-ви век.

Спортинг Лисабон (Лисабон, Португалия)

Най-успешните футболни школи в света 9

Спортинг Лисабон поддържа славата на собствената си академия от години, от която са излезли футболни звезди като Рикардо Куарешма, Кристиано Роналдо, Руи Патрисио, Уилям Карвальо, Луиш Фиго, Жоао Моутиньо, Шимао Саброса, Жоао Марио и други. Въпреки че тези звезди са сто процента продукт на академията Спортинг, те са се развили и усъвършенствали в нея. В днешно време млади талантливи момчета от този клуб са търсени в целия свят. Сред тях са Жоао Палиня, Адриен Силва, Тиери Корея и Рафаел Леао.

Динамо Загреб (Загреб, Хърватия)

Най-успешните футболни школи в света 10

Динамо Загреб може да се похвали с една от най-добрите футболни школи в световния футбол, което им позволява да постигат успехи, като има и основна роля за невероятното представяне на Хърватия на межународната сцена. На практика всички най-добри играчи на Хърватия през последните няколко десетилетия в даден момент са били на стадион “Максимир”. Националният вратар на Хърватия – Доминик Ливакович, е продукт на академията на клуба. Звездата на настоящия отбор на Хърватия – Лука Модрич, проби за първи път в Динамо Загреб. Същото важи за колегите му в средата на терена Матео Ковачич и Марсело Брозович. Едно от най-новите бижута в академията на Динамо бе Дани Олмо. Той преминава в академията на Динамо от Барселона през 2014 г., а не след дълго стана част от първия отбор. Защитникът на Ман Сити – Йошко Гвардиол, е друго звездно име от школата на Динамо Загреб.

Академия Монако (Княжество Монако)

Най-успешните футболни школи в света 11

Академията на Монако, основана през 1975 г. от президента на клуба Жан-Луи Кампора, е помогнала за развитието на петима световни шампиони: Килиан Мбапе, Еманюел Пети, Лилиан Тюрам, Давид Трезеге и Тиери Анри. В школата има а съществен акцент върху образованието, както е във всяко друго френско училище; следователно, неуспешното представяне може да доведе до отстраняване от обучение или дори изключване. През последните десет години Монако последователно дава приоритет на качеството, както се вижда от продажбата на 18 футболисти за големи суми, сред които Килиан Мбапе (180 милиона евро), Беноа Бадиашил (40 млн. евро), Орелиен Чуамени (80 млн. евро), Томас Лемар ( 72 млн. евро) и Антони Марсиал (60 млн. евро).