google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Легендарни футболисти са носили фланелката на "старата госпожа", сред които Алесандро Дел Пиеро, Джанлуиджи Буфон и Зинедин Зидан

Ювентус може да се похвали с някои от най-великите футболисти, които са играли за клуба. Световни звезди и местни таланти са защитавали “черно-бялата” фланелка и са печелили редица трофеи. С най-големите легенди на Ювентус ще ви запознаем в този материал, като класацията безспорно е оглавявана от Алекс Дел Пиеро.

Десет от големите легенди на Ювентус:

  • Алесандро Дел Пиеро
  • Джанлуиджи Буфон
  • Джорджо Киелини
  • Роберто Батега
  • Павел Недвед
  • Дино Дзоф
  • Джампиеро Бониперти
  • Мишел Платини
  • Андреа Пирло
  • Паоло Роси

Алесандро Дел Пиеро

Най-великите играчи на Ювентус – големите легенди на клуба 1

Алекс Дел Пиеро може да се нарече Мистър Ювентус. Той е най-голямата легенда на клуба. Ако попитате футболен фен за кой играч се сеща, когато чуе Ювентус, то почти всеки ще отговори с Алесандро Дел Пиеро – голмайстор номер 1 на клуба. Емблематичният му статус беше гарантиран през 2006 г., когато беше един от първите, които посветиха бъдещето си на Юве след пращането на клуба в Серия Б. Списъкът му с постижения е твърде дълъг за изброяване, завършвайки с 290 гола, спечелване на множество титли от Серия А, Шампионска лига и безкрайни индивидуални отличия.

Джампиеро Бониперти

Най-великите играчи на Ювентус – големите легенди на клуба 2

Преди Алесандро Дел Пиеро, отборът на Ювентус имаше Джампиеро Бониперти. Друг легендарен номер десет се присъединява към клуба през 1945 г. и моментално се превръща в ценен футболист. Неговите изпълнения за славния отбор от 50-те години на миналия век са останали в клубната история, както и приносът му като почетен президент на клуба в продължение на 30 години след оттеглянето му от играта.

Мишел Платини

Най-великите играчи на Ювентус – големите легенди на клуба 3

Трите сезона, в които Мишел Платини спечели Златната топка и Капоканониера, са може би трите най-добри сезона, които някой футболист е играл с фланелката на Юве. Платини беше просто неудържимо добър и истински кошмар за съперниците. Освен че спечели много индивидуални награди, той също помогна на Юве да спечели две титли от Серия А, Купа на Италия и Европейска купа през този период. Той записа участие в 147 срещи за “бианконерите” като отбеляза 68 гола.

Джанлуиджи Буфон

Най-великите играчи на Ювентус – големите легенди на клуба 4

Може би най-великият вратар на всички времена, Джанлуиджи Буфон е записал 685 двубоя за Юве в два периода и спечели рекордните за клуба 21 трофея като футболист на “старата госпожа” Това, което може би е по-забележително от броя на изявите и трофеите, е колко неизменно брилянтен беше Буфон от момента, в който се присъедини срещу рекордната за онова време сума през 2001 г. преди напускането му 20 години по-късно. С Юве, великият вратар спечели 10 титли на Италия, 5 купи на страната и още други трофеи.

Джорджо Киелини

Най-великите играчи на Ювентус – големите легенди на клуба 5

Друга голяма легенда на клуба на 21-ви век – Джорджо Киелини беше лидер на една от най-добрите защити в европейския футбол. Заедно със своите известни партньори Леонардо Бонучи и Бардзали, Киелини направи Юве почти непроницаем по време на разцвета на периодите на Конте и Масимилиано Алегри като треньори. По времето, когато напусна клуба през 2022 г., великият защитник имаше 19 медала на свое име, включително девет титли на Италия.

Павел Недвед

Най-великите играчи на Ювентус – големите легенди на клуба 6

Павел Недвед спечели Златната топка през 2003 г. след невероятни представяния с екипа на Юве. Чешката легенда изведе Старата госпожа до две титли в Серия А и им помогна за класирането на финала на Шампионската лига през 2003 г. Хитрият полузащитник често оставяше защитниците отчаяни, опитвайки се да настигнат дългата му руса коса, развяваща се на терена, а освен това често намираше мрежата и даваше асистенции.

Дино Дзоф

Най-великите играчи на Ювентус – големите легенди на клуба 7

Ювентус разполагаше с някои доста забележителни вратари през годините, като Дино Дзоф беше сред най-добрите, заставали някога между гредите. Той спечели Купата на УЕФА и като играч, и като мениджър в клуба, като същевременно два пъти достигна финал на Европейската купа по време на дните си като футболист. Дзоф завършва като подгласник в гласуването за Златната топка през 1973 г. – невероятно постижение за вратар.

Зинедин Зидан

Най-великите играчи на Ювентус – големите легенди на клуба 8

Въпреки че е най-тясно свързан с Реал Мадрид, Зинедин Зидан също е легендарен футболист и на Юве. Още един носител на Златната топка с клуба от Торино, халфът прекара пет години в Италия и спечели много местни трофеи, въпреки че два пъти трябваше да преглътне загубата в Шампионската лига. Зидан много бързо се хареса на италианската публика със своите спринтове, страхотни дрибъли и мощни удари. С екипа на ‘старата госпожа’ в периода 1996–2001 г. французинът взе участие в 151 мача, в които има 24 попадения.

Роберто Баджо

Най-великите играчи на Ювентус – големите легенди на клуба 9

Въпреки че един от най-известните му моменти може да е пропускът от дузпа на финала на Световното първенство през 1994 г., нищо не може да омаловажава гения на италиански централен нападател. Носителят на Златната топка за 1993 г. също е играл за Милан, Интер и Фиорентина в хода на своята блестяща кариера, но е легенда на Юве. Той изкара 5 години в торинския гранд, като записа 141 мача със 78 гола. Роберто Баджо спечели Серия А, Купата на УЕФА и Купата на Италия с “бианконерите”.

Роберто Бетега

Най-великите играчи на Ювентус – големите легенди на клуба 10

Роберто Бетега е една от легендите на италианския футбол и на Ювентус. Той игра в клуба в периода 1969–1983 г. Бетега вкара 178 пъти за 13-годишния си престой с Юве. Родената в Торино звезда изстреля клуба към нови висини и вдигна седем титли от Серия А през годините. Бетега си остава един от великите италиански централни нападатели и беше нападател, който притежаваше набор от умения, когато водеше атаката.

Андреа Пирло

Най-великите играчи на Ювентус – големите легенди на клуба 11

Въплъщение на спокойствието, Андреа Пирло беше най-класният халф на Апенините. Италианският маестро е един от най-великите полузащитници на всички времена и въпреки че прекара само четири години в Юве, той е една от легендите на клуба. Нищо не притесняваше Пирло на терена, който водеше отбора си към успехи и трофеи. Забравяйки краткия му престой като мениджър на клуба, времето му в Торино наистина беше безупречно.

Паоло Роси

Най-великите играчи на Ювентус – големите легенди на клуба 12

Паоло Роси не прекара твърде много време в Юве. След като премина през академията на клуба, нападателят замина за Виченца, за да играе мъжки футбол, преди да се върне за четиригодишен престой в Торино в началото на 80-те години. Дребният централен нападател обаче бе впечатляващ по време на престоя си в Юве, като спечели Златната топка през 1982 г. и зашемети привържениците със своята ловкост, бързина и усет за гол.

Андреа Бардзали

Най-великите играчи на Ювентус – големите легенди на клуба 13

Андреа Бардзали не винаги получаваше същите аплодисменти като някои от партньорите си в центъра на защитата, но италианецът доказа огромните си качества за осем години в Юве в края на кариерата си. Централният защитник компенсира липсата си на скорост и атлетизъм с прекрасен интелект и страхотна физическа форма, печелейки Скудетото във всичките си осем пълни сезона в Юве.

Чиро Ферера

Най-великите играчи на Ювентус – големите легенди на клуба 14

Чиро Ферара защитаваше цветовете на два клуба през кариерата си: Наполи и Юве. Феновете на двата отбора обожават крайния защитник, който за кратко пое отбора на Юве през 2009 г. Само петима играчи са спечелили повече трофеи в хода на славната история на Юве, като издръжливият защитник може би е най-добрият краен защитник на “бианконерите”.