google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Класацията с най-успешните треньори в историята на Манчестър Юнайтед оглавява Сър Алекс Фъргюсън

През по-голямата част от своята история отборът на Манчестър Юнайтед мжое да се похвали с едни от най-добрите мениджъри в света. Велики специалисти изведоха “червените дяволи” до много титли на домашната сцена и в Европа. Ще разгледаме най-добрите мениджъри в историята на Манчестър Юнайтед. Започваме с може би един от най-великите мениджъри не само в историята на Ман Юнайтед, но и на всички времена.

Сър Алекс Фъргюсън

Легендарният шотландски мениджър Сър Алекс Фъргюсън е най-велиият треньор в историята на Манчестър Юнайтед. Сър Алекс завърши бляскавата си кариера в Ман Юнайтед, след като ръководи отбора в точно 1500 мача. Той спечели 895 от тези двубои, което му даде впечатляващия процент победи от 59,7%. Но това не е толкова от значение. Великият шотландски треньор също така спечели невероятните 38 трофея и титли. От тези 38 трофея, тринадесет бяха титли от Висшата лига, пет трофея от ФА Къп и четири пъти Купата на Лигата. Като треньор на Юнайтед, Сър Алекс спечели най-голямата награда в клубния футбол три пъти – Шампионската лига.

Легендарният Сър Алекс пое отбора на Манчестър Юнайтед през 1986 г. Клубът беше в тежко положение, а самият мениджър е бил пред уволнение още в първата си година. Но шефовете на Юнайтед му гласуват доверие и останалото е история. През 27-те си години начело той внуши манталитет на победител у играчите. Сър Алекс Фюргъсън имаше способността да извлече максимума дори от посредствени играчи. Но той също имаше страхотен умение да забелязва таланти. Сър Алекс ръководеше някои от най-великите футболисти, играли някога, включително Кристиано Роналдо, Уейн Руни, Дейвид Бекъм и Пол Скоулс. Той също така ръководи клубни легенди като Ерик Кантона, Рой Кийн и Гари Невил. Няма и грам съмнение, че Сър Алекс Фъргюсън е оставил своя отпечатък в спорта и е помогнал за изграждането на клуба до световното име, което е днес, а мнозина го считат за най-популярния отбор в света.

Спечелени трофеи:

  • 13 пъти Висшата лига на Англия
  • 5 пъти ФА Къп
  • 4 пъти Купата на Лигата
  • 10 пъти Суперкупата на Англия
  • 2 пъти Шампионска лига
  • Световно клубно първенство

Рон Аткинсън

Рон Аткинсън е друг легендарен мениджър на Ман Юнайтед. „Големият Рон“, както беше известен, бе уволнен, за да направи път на Алекс Фъргюсън. Но Аткинсън бе начело на Манчестър Юнайтед в продължение на пет години –  между 1981 и 1986 г. За този период той ръководи отбора през 292 мача, печелейки 146 от тях. Мениджърът също така изведе отбора до три купи – два трофея от ФА Къп и веднъж Чарити Шийлд. „Големият Рон“ пое управлението, когато клубът имаше трудности с Дейв Секстън начело. Отборът реагира добре на назначението му, завършвайки трети в лигата и класира за Купата на УЕФА. Аткинсън също привлече някои качествени играчи, особено Брайън Робсън, който стана капитан на клуба.

Спечелени трофеи:

  • 2 пъти ФА Къп
  • Суперкупата на Англия

Жозе Моуриньо

Легендарният португалски мениджър Жозе Моуриньо е противоречива личност и някои фенове на Юнайтед със сигурност не го харесваха, но специалистът свърши добра работа начело на тима. Той ръководи отбора само няколко години – между 2016 и 2018 г., когато Юнайтед все още търсеше постоянен наследник на Алекс Фъргюсън. Моуриньо бе начело на отбора общо 144 мача и спечели 84 от тях. Жозе Моуриньо беше първият мениджър след Сър Алекс, който върна доброто настроение на “Олд Трафорд”. През първата си година той изведе отбора до титлата в Карабао Къп и след това до  триумф в Лига Европа на следващата година. Специалния ръководеше някои легендарни играчи, по-специално Уейн Рууни, Давид Де Хеа, Пол Погба и Златан Ибрахимович. Моуриньо напусна клуба с доста спорове, но също и с процент победи от 58,33%, а това е рекорд, подобрен само от сър Алекс Фъргюсън.

Спечелени трофеи:

  • Купата на Лигата
  • Лига Европа

Сър Мат Бъзби

Сред великите мениджъри на Манчестър Юнайтед естествено включваме и Сър Мат Бъзби. Присъединявайки се като треньор на Манчестър Юнайтед веднага след Втората световна война през 1945 г., Бъзби води клуба до 1969 г. и се присъединява отново през 1970 г. до 1971 г. През това време той бе начело в отбора в цели 1141 мача, като спечели 576 от тях и спечели 13 трофея. През първите си няколко години начело Бъзби изведе “червените дяволи” до постоянни втори места, както и до триумф в най-стария футболен турнир ФА Къп. Сър Мат Бъзби спечели общо пет титли в лигата, още една ФА Къп и знаменита Европейска купа. Бъзби тренираше и някои от най-добрите футболисти в света на времето, като Джордж Бест и сър Боби Чарлтън. Отборът на Ман Юнайтед пон негово ръководство беше известен като “Бъзби Бейбс”, но много членове на този отбор загинаха трагично в самолетна катастрофа в Мюнхен на 6 февруари 1958 г.

Спечелени трофеи:

  • 5 пъти титлата на Англия
  • 2 пъти ФА Къп
  • Европейската купа
  • 5 пъти Суперкупата на Англия