Най-великите мениджъри в историята на Реал Мадрид
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Зинедин Зидан и Карло Анчелоти си оспорват титлата за най-успешен мениджър.

Реал Мадрид си запазват статута на най-великият футболен клуб в историята, благодарение и на доминацията им между 2010 и 2020. Тяхната доминация в Шампионската лига през това време им помогна след като имаха сериозно проблеми в началото на хилядолетието.

Ето и 5те най-велики треньори на „Лос Бланкос“ през новия век:

  1. Бернд Шустер

Периода между 2003 и 2010 година беше доста турбулентен за гранда от Мадрид. Докато Роналдиньо и Лео Меси извеждаха Барселона до всички трофеи, „Кралския клуб“ назначи 9 различни мениджъри за период от 7 години.

Само 3 от тези 9 треньори престояваха поне 50 мача начело и най-сериозно впечатление от тях направи немеца Бернд Шустер. Той прекара 17 месеца в Реал Мадрид между Юли 2007 и Декември 2008, печелейки ЛаЛига и испанската супер купа. Той води „Лос Бланкос“ 75 двубоя, печелейки 44 от тях.

  1. Жозе Моуриньо

Жозе Моуриньо стана треньор на „Белите“ през Май 2010 с чудесна визитка зад гърба си. След като спечели требъл с Интер през изминалия сезон, „Специалния“ беше определян като най-добрият мениджър в света по това време.

Въпреки това, 3 годишният период на португалеца начело на „Лос Бланкос“ е приет със смесени чувства. Той спечели 3 титли през това време – ЛаЛига, Копа дел Рей и Суперкупата на Испания. Жозе обаче не успя да спечели Шампионската лига с „Кралския клуб“ като понесе няколко сериозни поражения от Барселона с Пеп Гуардиола начело през това време.

Не трябва обаче да се отрича приноса на Моуриньо към това да изгради отбор, който доминира през следващото десетилетие като основата на състава започна именно с него начело.

  1. Висенте дел Боске

Треньорът, който спечели световното първенство начело на Испания, се наслади на успешен 4-годишен период в „Кралския клуб“ между 1999 и 2003.

Един от най-добрите испански мениджъри ще бъде запомнен от феновете на Реал с това, че изведе клуба до 2 Шампионски лиги (2000 и 2002).

Дел Боске също спечели 2 пъти ЛаЛига, Суперкупата на Испания, Интернационалната купа и Суперкупата на Европа.

Печелейки 8 трофея, Висенте изведе „Кралския клуб“ в 233 мача като спечели 127 от тях като след неговото оттегляне Реал Мадрид прекара много тежък период от 7 години.

  1. Карло Анчелоти

Италианският специалист е един от най-великите футболни мениджъри в историята. Той е единственият треньор, който е печелил Шампионската лига 4 пъти.

През двата си периода начело на Реал Мадрид, той спечели ЛаЛига 1 път, Шампионската лига 2 пъти, Копа дел Рей, Суперкупата на Европа и Световното Клубно Първенство. Той също може да се похвали със Суперкупата на Испания.

Анчелоти също трябва да бъде похвален, че взе Зидан под крилото си като асистент и след това Зизу постигна своите велики успехи начело на клуба.

  1. Зинедин Зидан

След като е смятан за най-великият футболист в историята на Франция, той също така може да бъде определен като най-великият треньор в историята на страната също. Като своя ментор Анчелоти, Зидан се наслади на 2 успешни периода начело на Реал Мадрид.

Първият му период продължи около 2 години между Януари 2016 и Май 2018. Той завърши със Суперкупата на Испания, трофей от ЛаЛига, 2 Световни Клубни Първенства, 2 Суперкупи на УЕФА и 3 последователно спечелени Шампионски лиги.

В този период, Зинедин се превърна в единственият треньор в историята, който е спечелил Шампионската лига 3 пъти подред. След напускането на Кристиано Роналдо, французина се завърна за 2-годишен период през 2019 като спечели ЛаЛига и Суперкупата на Испания в този период. Той се раздели с „Лос Бланкос“ през 2021 с 11 титли зад гърба си, 173 победи в 263 мача и феноменалният процент победи от 65.