google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Някои от най-великите обрати във футбола са в Шампионска лига, като Ливърпул и Манчестър Юнайтед правят незабравими подвизи

Футболът е най-великата игра в света и е предложила големи обрати, донесли значими успехи на отборите. От класически мачове на Световното първенство до епични обрати в Шампионската лига, в този материал ще ви представим петте най-запомнящи се завръщания в играта.

Топ 5 на най-великите обрати във футбола:

  1. Ливърпул срещу Милан (2005)
  2. Манчестър Юнайтед срещу Байерн Мюнхен (1999)
  3. Барселона срещу Пари Сен Жермен (2017)
  4. Реал Мадрид срещу Борусия Мьонхенгладбах (1985)
  5. Западна Германия срещу Унгария (1954)

Западна Германия срещу Унгария (1954)

Отправяйки се към финала на Световното първенство през 1954 г., Унгария беше огромен фаворит да спечели трофея. В серия без загуба от 32 мача, маджарите бяха в страхотна форма и само няколко седмици по-рано разбиха опонентите си от Западна Германия с 8:3 в груповата фаза. Унгария бързо отбеляза два гола във финала чрез Ференц Пушкаш и Золтан Цибор в рамките на осем минути и мачът изглеждаше решен. Но Западна Германия намали изоставането си чрез Макс Морлок две минути по-късно, а Хелмут Ран изравни резултата за 2:2 след само 18 минути игра. След това унгарците доминираха, но не успяха да реализират шансовете си и Хелмут Ран наказа съперника отново в 84-та минута, за да даде шокиращ аванс на германците. Западна Германия удържа победата, станала известна като Чудото от Берн.

Реал Мадрид срещу Борусия Мьонхенгладбах (1985)

Реал Мадрид винаги е бил замесен в епични битки в Шампионската лига, но най-добрият обрат на Лос Бланкос в Европа може би дойде в старата Купа на УЕФА през сезон 1985/86. В двубой от третия кръг срещу Борусия Мьонхенгладбах, Реал Мадрид бяха разбити с 1:5 в Германия и изглеждаше, че отпадат от турнира. Но в реванша с по два гола на Хорхе Валдано и Сантиляна си осигурха невероятна победа на Сантяго Бернабеу. В последствие тимът на Реал Мадрид спечели трофея, побеждавайки Кьолн с общ резултат 5:3 на финала.

Барселона срещу Пари Сен Жермен (2017)

Изглеждаше, че няма път обратно за Барселона, след като каталунците бяха разбити с 4:0 от Пари Сен Жермен в първия мач от 1/8-финалите в ШЛ през 2017 г. Но докато дойде реваншът три седмици по-късно, треньорът Луис Енрике беше облекчил напрежението, като обяви, че напуска в края на сезона и отборът подобри своята форма. Имаше истинска вяра, че обратът може да бъде направен и въпреки че голът на Единсон Кавани за 3:1 в 62-рата минута накара Барса да се нуждае от три попадения поради правилото за голове на чужд терен, то каталунците не се предадоха. Неймар вкара гол от свободен удар в 88-ата минута и дузпа в 91-вата, за да върне Барса в срещата. И с всички фенове на стадиона на крака, Серхи Роберто отбеляза в петата минута на добавеното време за 6:1, за да осигури победа с 6:5 общ резултат на “блаугранас”.

Манчестър Юнайтед срещу Байерн Мюнхен (1999)

Манчестър Юнайтед не игра добре във финала на Шампионската лига през 1999 г., но “червените дяволи” намериха вдъхновение в заключителните секунди, за да направят един от най-великите обрати ивъв футбола. Марио Баслер даде аванс на баварците с ранен гол в 6-ата минута на фнала в Барселона, а Ман Юнайтед не можеше да намери отговор. Но “червените дяволи” го направиха в последните секунди! Резервите Теди Шерингам и Оле Гунар Солскяр отбелязаха головете след два корнерa в добавеното време и донесоха исторически требъл на тим на Сър Алекс Фъргюсън.

Ливърпул срещу Милан (2005)

Лудата нощ в Истанбул – финал, който ще помни всеки фен на футбола. Ливърпул губеше с 0:3 от Милан на полувремето в мача за трофея през 2005 г. и някои фенове на тима дори решиха да напуснат стадиона. Те не вярваха, че техният отбор може да обърне срещу отбор със защита, в която играеха Паоло Малдини, Алесандро Костакурта и Яп Стам. Ливърпул обаче изум света! Головете след почивката на Стивън Джерард, Владимир Шмицер и Шаби Алонсо изравниха резултата. Срещата стигна до изпълнения на дузпи, при които намесите на полския страж Йежи Дудек помогнаха на Ливърпул да спечели купата при епични обстоятелства в Истанбул.