Наско Сираков дължи данък от 1 мил., ако вземе акциите на Левски?
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Ще дължи ли данък Наско Сираков, ако днес наистина акциите на Левски бъдат джиросани на негово име. Това е поредната пречка пред спасението на „сините“, която се тиражира в медийното пространство. На този въпрос се опитаха да отговорят колегите от вестник „24 часа“.

По-рано, през тази седмица, собственикът на мажоритарния пакет от акциите на клуба Георги Попов обяви, че най-вероятно днес (четвъртък) ще джироса 86.6% от ценните книжа на Левски на името на Наско Сираков, след като Бойко Борисов отказа да бъде вписан като собственик на клуба. Именно на премиера на България бяха първоначално джиросани акциите, а като куриер в провокацията бе използван доайена на спортната журналистика у нас Сашо Диков. Министър-председателя отказа да ги приеме, след като изпрати министърът на спорта Красен Кралев да ги откаже от негово име, а след това на няколко пъти и сам разясни, че не е негова работа да притежава акции в който и да е спортен клуб.

След което, номиналния собственик на ценните книжа Георги Попов, и фактическия такъв Васил Божков, обявиха, че техния пакет от 86.6% ще отиде в ръцете на Наско Сираков, който получи мощна подкрепа от „синята“ общност и обяви готовност да се нагърби със спасяването на Левски.

🎂 След рожден ден винаги следват житейски равносметки! За Левски те са повече от позитивни. Започваме 107-мата година с…

Gepostet von ПФК ЛЕВСКИ / PFC LEVSKI am Dienstag, 26. Mai 2020

На Сираков обаче ще му бъде начислен данък, дори и акциите на клуба да му бъдат прехвърлени безвъзмездно, казват голяма част от юристите, базирайки се на Закона за мастните данъци и такси. Този данък варира от 3,6 до 6.5 процента от стойността на придобитото имущество. След като бъде вписан като собственик в акционерната книга на Левски, Наско ще разполага с два месеца да декларира новопридобитото имущество, тъй като няма родствена връзка с Георги Попов.

Номиналната стойност на прехвърлените ценни книжа е 26 383 777 лева, което означава доста сериозна сума за плащане. Ако се приеме, че за София този налог е 5 %, излиза, че Сираков ще трябва да заплати 1,17 млн. лева.

Ако вземе друго тълкование: Това не са ценни книжа, а временни удостоверения, тогава отиваме към Търговския закон, където ясно е регламентирано какво става при прехвърлянето на акционерни участия в ООД-та. В този случай АД-то, каквото се явява ПФК „Левски“, се взема предвид последния счетоводен баланс. Според последния финансов отчет, отбелязан в Търговския регистър, дружеството е на плюс с 2 милиона лева. Така, ако Сираков приеме акциите и това не стане през договор за някаква, дори и минимална стойност от един лев, сделката ще трябва да премине и през оценка на активите, която ще изчисли какъв ще бъде данъкът за прехвърлянето.

Точно по тази причина, в предишните прехвърляния на акциите, се е използвал метода с джиросване, като двете страни са сключвали и договор на стойност 1 лев, тъй като, освен активите, приемат и пасивите на акционерното дружество.

Други юристи обаче казват, че ако пасивите на едно търговско дружество са много повече от активите, то пазарната му цена става равна на 0 лева (в този случай 1 лев). Пазарната цена може да се определи само от лицензиран оценител, който трябва са сравни всички активи и пасиви на дружеството и от там да определи и стойността на самите акции. Според чл.33, ал.1, т.3 от Закона за местни данъци и такси данъчната основа при дарение на ценни книжа е пазарната им цена, която в случая на Левски би могла да се определи като 1 лев, защото пасивите на дружеството са много повече от активите му. В конкретния случай, данъкът би бил 5% от стойността, или по точно казано 5 стотинки.

От нас зависи!

⚽📜Не сме видели началото… Просто, защото не сме били родени!✊Няма да видим и края… Просто, защото никога няма да се предадем!💙Този видеоклип е нашата малка, но искрена благодарност към всички „сини“ сърца, които не спират ден след ден да разпалват огъня на левскарщината! 🎥Проектът е по идея на Ивайло Цветков-Нойзи и е заснет от известния кинорежисьор Лъчезар Аврамов, с помощта на Димитър Стоянович. И тримата са потомствени левскари и създадоха видеото безвъзмездно. Също както оперният певец Александър Крунев и малкият Никола Коцев, който тренира в школата на клуба.👏Благодарим ви, ЛЕВСКАРИ!📢Честит празник!

Gepostet von ПФК ЛЕВСКИ / PFC LEVSKI am Sonntag, 24. Mai 2020

Кризата при „сините“ стартира, след като фактическия собственик Васил Божков бе атакуван от властите през януари. Тогова, по предложение на зам.-шефа на Народното събрание Валери Симеонов, ве забранено на частните фирми да организират талонни лотарийни игри, а както е известно, фирмите, чрез които Божков издържаше Левски, се занимаваха точно с това. Тогава финансовия благодетел на „сините“ обясни на феновете, че ако му вземат бизнеса, няма да е в състояние да издържа клуба. След това на Васил Божков бяха повдигнати общо 11 обвинения, сред който и за неплащане на 700 млн. лева данъци. Ден преди това, Божков излетя с частния си самолет към Дубай, където се намира и сега.