Непобедимият Роки – страшилището от Броктън
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Роки Марчиано все още е единственият непобеден боксьор в тежка категория в историята и едва ли някой някога ще подобри постижението му

Наричат го Страшилището от Броктън. Или Чудовището.

Oт 1947г. до 1956г. той тероризира всички на боксовия ринг. Наричан е Страшилището от Броктън, а някои дори го определят за Чудовището. Той е Роки Марчиано. Непобедимият. Единственият до момента в историята на бокса, който не е търпял поражение в тежка категория. Рекордът му? 49 победи и 0 загуби. Девет години без нито една загуба на ринга. По-сложно е отколкото изглежда.

Дори това, че не е губил нито един мач не е толкова впечатляващо, колкото фактът колко доминиращ е бил той и с каква лекота е печелил мачовете си. Той смазва съперниците на ринга.

Всичко около Роки е като за филм и неслучайно сериите на героя на Силвестър Сталоун носят това име. Страшилището от Броктън е вдъхновението за грандиозната спортна сага “Роки”, в която героят носи същото прозвище и мечтае да е като Роки Марчиано. “Той беше най-коравият тип, влизал някога в боксовия ринг”, пише “Ню Йорк Таймс” ден след смъртта му. Роки загива на 31 август 1969-а Роки в самолетна катастрофа, когато малката “Чесна”, с която пътува за събитие в Айова, не успява да кацне заради лошото време. На следващия ден боксовата легенда трябва да навърши 46 години. Тя е ужасна трагедия с огромен отзвук в Щатите, а и в Европа, където той има митичен статут, въпреки че никога не се е боксирал на Стария континент.

Въпреки невероятните си победи, той никога не става напълно завършен боксьор. Ударите му са далеч от прецизни, но въпреки това помита съперниците с агресия, постоянство и ужасни серии, пращащи ги в несвяст. Някои от победените на ринга от Роки са с белези за цял живот, а други имат нужда от месеци, за да се възстановят напълно. Джо Луис почти излита от ринга, пребит от шампиона, а после получава извинения, посещение в болницата и бутилка хубаво вино.
Непобедимият Роки - страшилището от Броктън 1
Роки сам нарича стила си “терор”, защото не оставя противника да отдъхне и за миг. Интересното е, че ще прекрачи извън ринг, той е пълната противоположност – най-спокойният и приятен събеседник, прилежен съпруг и баща. Сложи ли ръкавиците обаче … Чудовището се отприщва. Той е “Добрякът – чудовище”, както обичат по това време да го наричат медиите.

Той успява да защити световната си титла 6 пъти, като едва в 46-ия му мач съперникът му успява да остане на ринга за всичките 15 рунда! Това е Езард Чарлс, който иска реванш малко след това и е смазан за 8 рунда пред 50 000 на “Янкис Стейдиъм” в Ню Йорк. Роланд ла Старца издържа 11 рунда, а Джърси Джо Уолкът два повече. Никой друг не успява да докара срещата си с Роки до повече от 10. Уолкът е един от големите шампиони на онзи период, но е премазан във втория им мач за около 2 минути и 15 секунди…

Непобедимият Роки - страшилището от Броктън 2

Роко Франсис Маркеджиано, се ражда в Броктън, Масачузетс, през 1923 г. в семейство с италиански произход, но като дете не се занимава с бокс, а просто се бие по улиците. По примера на всяко хлапе в градчето. През Втората световна война обаче пристига във Великобритания с армейската част на американската армия, в която служи. Тя е разпределена в Кардиф и там се стига до сбиване с огромен австралиец пред цялото поделение, като едва спасяват далеч по-грамадния му съперник от юмруците на Роки.

След това започва да се състезава на военни турнири и печели 22 мача, като повечето – още в първия рунд. Това кара Джини Каджиано, приятел на семейството в Броктън, вижда таланта на младото момче. Той веднага праща писмо на Ал Вейл, който е организатор на мачове в митичната “Медисън Скуеър Гардън” и Ал решава да пробва момчето. Насочва го към Лу Стилман и салона, където по това време се готвят едни от най-силните боксьори на Ню Йорк. Там не са впечатлени, защото Роки няма навици на боксьор, понася твърде много удари и е дребосък. По това време 179 см не са особено впечатляващи за ринга при “тежките”.
Непобедимият Роки - страшилището от Броктън 3
Чарли Гуудман е един от най-великите боксови треньори в Ню Йорк и по това време вече е в пенсия, но забелязва Роки. Той го вижда като нешлифован диамант и го поема като собствен проект. Забелязва, че момчето има юмруци като камъни и огромно сърце, но трябва много работа.

Стартът му е през 1947-ма, а първите му мачове са убийствени и е много близо това да има буквален смисъл, тъй като Кармин Винго едва не загива след боя, който понася. Някои са изнасяни след един рунд без да могат да ходят, други издържат малко повече, но с месеци се възстановяват в болница. Само 4 години след профидебюта си, Роки вече е на световния връх. Той детронира действащият първенец Джърси Джо Уолкът в 13-ия рунд с нокаут, а защитата на титлата е епична срещу Роланд Ла Старца, който първи опитва да му отнеме коронат, но понася нокаут в 11-ия рунд. Агресията на Роки е твърде много за следващите му съперници под ударите му падат Джо Луис, Бърни Рейнолдс, Тед Лоури… Все големи фигури в историята на бокса. 49 боя, 49 победи, 43 с нокаут. През 1956-а се отказва на 27 април, като новината е на първа страница на американските вестници. Той е суперзвезда, която се оттегля на върха.

Следват астрономически суми, предлагани му да се върне на ринга за един бой. За едно последно шоу. Само веднъж е близо да приеме, хвърля се в тренировки, но е разубеден от семейството му, защото искат друг живот. Съдбата не му позволява да се наслади на такъв. Загива в малката “Чесна” в нощта преди рождения си ден, бързайки за партито, което го чака у дома при семейството. Остава вечно на 45 години, а раната оставена от загубата му остава завинаги в историята на бокса. Остава непобеден и непобедим. Роки Марчиано остава единствено, едва ли някога ще видим друг такъв.

Всички победи на Роки Марчиано:

  1. Над Лий Еперсън – Нокаут в 3 рунд
  2. Над Хари Билазариан – Технически нокаут в 1 рунд
  3. Над Джон Едуардс – Нокаут в 1 рунд
  4. Над Боби Куин – Нокаут в 3 рунд
  5. Над Еди Рос – Нокаут в 1 рунд
  6. Над Джими Уикйс – Технически нокаут в 1 рунд
  7. Над Хъмпфри Джаксън – Нокаут в 1 рунд
  8. Над Бил Хардеман – Нокаут в 1 рунд
  9. Над Жилберт Кардоне – Нокаут в 1 рунд
  10. Над Боб Джеферсън -Технически нокаут във 2 рунд
  11. Над Джеймс Конъли – Технически нокаут в 1 рунд
  12. Над Джили Ферън – Технически нокаут във 2 рунд
  13. Над Джони Преци – Технически нокаут в 5 рунд
  14. Над Арти Донато – Нокаут в 1 рунд
  15. Над Джими Уолс – Нокаут в 3 рунд
  16. Над Джими Евънс – Технически нокаут в 3 рунд
  17. Над Дон Могард – по точки след 10 рунда
  18. Над Хари Хафт – Нокаут в 3 рунд
  19. Над Пийт Лоутис – Нокаут в 3 рунд
  20. Над Томи Ди Джорджио – Нокаут в 4 рунд
  21. Над Тед Лоури – по точки след 10 рунда
  22. Над Джо Доминик – Нокаут във 2 рунд
  23. Над Пат Ричардс – Технически нокаут във 2 рунд
  24. Над Фил Мускато – Технически нокаут в 5 рунд
  25. Над Кармин Винго – Нокаут в 6 рунд
  26. Над Роланд Ла Старза – по точки след 10 рунда
  27. Над Елдридж Ийтман – Технически нокаут в 3 рунд
  28. Над Джино Буонвино – Технически нокаут в 10 рунд
  29. Над Джони Шкор – Технически нокаут в 6 рунд
  30. Над Тед Лоури – по точки след 10 рунда
  31. Над Бил Уилсън – Технически нокаут в 1 рунд
  32. Над Кийн Симонс – Технически нокаут в 8 рунд
  33. Над Харолд Мичел – Технически нокаут във 2 рунд
  34. Над Арт Хенри – Технически нокаут в 9 рунд
  35. Над Уилис Апългейт – по точки след 10 рунда
  36. Над Рекс Лейн – Нокаут в 6 рунд
  37. Над Фреди Бишор – Нокаут в 4 рунд
  38. Над Джо Люис – Технически нокаут в 8 рунд
  39. Над Лий Саволд – отказване в 6 рунд
  40. Над Джино Буонвино – Нокаут във 2 рунд
  41. Над Бърни Рейнолдс – Нокаут в 3 рунд
  42. Над Хари Матюс – Нокаут във 2 рунд
  43. Над Джърси Джо Уолкът – Нокаут в 13 рунд
  44. Над Джърси Джо Уолкъ – Нокаут в 1 рунд
  45. Над Роланд Ла Старза – Технически нокаут в 11 рунд
  46. Над Езерд Чарлс – по точки след 15 рунда
  47. Над Езард Чарлс – Нокаут в 8 рунд
  48. Над Дон Кокел – Технически нокаут в 9 рунд
  49. Над Арчи Мур – Нокаут в 9 рунд