Нидерландия остава без футбол до септември
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Футболните мачове в страната няма да се подновят преди 1-ви септември. Решението е взето от местното правителство бе съобщено лично от премиера Марк Руте.

„Професионален футбол в Нидерландия няма да се играе до 1-ви септември, без значение дали с публика или без“ – съобщи лидерът на страната на днешна пресконференция.

Решението не е изненадващо, защото подобна идея бе подкрепена предварително от ръководителите на няколко града. През последния месец се прокрадва идеята за окончателното прекратяване на всички вътрешни състезания и стартирането директно на сезон 2020/21 в началото на септември или дори през октомври. Някой от градоначалниците се притесняваха от това, че феновете все пак ще се събират, за да гледат заедно мачовете на любимия отбор, а това може да доведе до разпространение на вируса. Основен двигател на решението бе кметът на Айндховен Джон Йорцма. Той споделя идеята, че в града не трябва да има футбол до края на летния сезон.

Футболните отбори също са съгласни с решението, защото вече получиха целия 20 милионен транш от телевизионните права. Парите бяха преведени от Fox Sports.

Футболния съюз, съвместно с УЕФА, ще трябва да реши кои отбори ще се състезават в европейските клубни турнири през следващия сезон. Най-вероятно в Шампионската лига ще участват Аякс и АЗ Алкмар. Лидерът Аякс обаче няма да бъде записан като шампион, а сезон 2019/20 ще остане в историята като анулиран. Фейенорд ще представлява страната в Лига Европа, а вакантните две места в турнира ще бъдат определени от федерацията. Те трябваше да се решат от финала за Купата на Нидерландия, за който се класираха Утрехт и Фейенорд, но мачът няма да се проведе.