Ню Йорк може да бъде домакин на финал в Шампионска лига
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Новият формат на Шампионска лига трябва да дебютира през 2024-та година

Европейската футболна централа УЕФА обмисля революционна идея, според която финал на най-авторитетния клубен турнир на Стария континент – Шампионска лига, да се проведе в Ню Йорк. Това ще се случи след обновяването на формата на турнира през 2024-та година.

Европейската футболна централа обсъжда новия вариант на Шампионска лига от 36 отбора, който ще се провежда поне девет сезона от 2024 година. Президентът на УЕФА Александър Чеферин обяви перспективата финалът на състезанието да бъде изведен от Европа, като така ще може да привлече още повече спонсори.

Европейската футболна централа има надежди, че новият формат на Шампионска лига ще накара клубовете да спрат с мислите за създаването на Европейска Суперлига. Новият формат ще увеличи броя на клубовете от 32 на 36, като приходите за клубовете ще бъде по-големи. Всеки тим в турнира ще има гарантирани поне по десет двубоя срещу различни опоненти, а настоящата групова фаза ще бъде заменена от един шампионат, базиран на т.нар. „Швейцарски модел“.

Новите правила на Шампионска лига гласят, че три клуба ще се класират на база коефициент в УЕФА от предишни участия, което означава, че европейски грандове като Манчестър Юнайтед и Реал Мадрид дори и не трябва да бъдат в топ 4 на първенството си, за да се уредят с квота за Шампионска лига.

Също така класирането за осминафиналите ще се промени – първите осем тима в лигата от 36-те клуба да достигат автоматично до фазата на елиминациите, докато следващите 16 отбора в подреждането ще премерят сили в плейофи за останалите осем места.

Новият формат на ШЛ предвижда общият брой на двубоите да бъде увеличен от 125 на 225 срещи.