Обамеянг свали Сити от трона и изстреля Арсенал на финал във ФА Къп
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

С два гола на Пиер-Емерик Обамеянг Арсенал направи огромна крачка към спечелването на 14-ти трофей в надпреварата за ФА Къп, надигравайки миналогодишния победител Манчестър Сити с 2:0 в напрегнат полуфинален сблъсък на “Уембли”.

Във финала на най-стария футболен турнир в света, насрочен за 1 август, Артилеристите ще се изправят срещу победителя в другия полуфинал – Манчестър Юнайтед – Челси, който ще се играе утре.

Арсенал, играещ в рекорден 30-и полуфинал в състезанието доминираше през първото полувреме, а след почивката каузата на тима получи сериозна подкрепа и от кандидат-национала в аржентинския национален тим Емилиано Мартинес, който се отечете с класни спасявания.

Сити започна мотивирано, но Артилеристите постепенно овладяха инициативата и заслужено откриха резултата след 19 минути игра след продължителна акция, при която хората на Микел Артета си размениха повече от 15 паса.

Никола Пепе пласира изкушаващо центриране от левия фланг, Пиер-Емерик Обамейанг се протегна напред и с деликатен диагонален удар насочи топката, която рикушира в страничния стълб и влетя в мрежата зад Едерсон.

Статистиците на Острова пък побързаха да обявят, че това бе 10-ата асистенция на крилото на Кот д’Ивоар Пепе през сезона.

Гражданите така и не съумяха да се отърсят от получения гол и не нанесоха нито един точен удар във вратата, пазена от Мартинес.

 

Обамеянг свали Сити от трона и изстреля Арсенал на финал във ФА Къп 1

Очаквано ансамбълът на Пеп Гуардиола натисна педалите след подновяването на играта, а Кевин де Бройне бе съвсем близо до поразяването на целта с прецизно изпълнен пряк свободен удар.

Отново Де Бройне създаде напрежение пред вратата на лондончани, поставяйки топката на крака на Давид Силва, но неговият удар от няколко метра премина встрани.

Но когато изглеждаше, че Сити е затегнал достатъчно обръча, Арсенал организира скоростна атака, при която Обамеянг се изстреля по левия фланг след пас на Киърън Тиърни, нахлу в наказателното поле и с хладнокръвен удар по тревата мушна топката под Емерсон – 2:0.

В заключителните акорди на дуела Артета нареди на своите да се приберат плътно пред своята врата, но донякъде рискованият му резултат даде резултат.

Малко преди края бранителят Шкодран Мустафи получи контузия и бе принудително заменен, но дори това не можеше да развали настроението в лагера на Арсенал, който сложи край на удивителна седмица, в която на колене бяха поставени Ливърпул и Ман Сити.