google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Футболния шампионат на Италия ще бъде подновен на 13-ти юни, обяви официално Италианската Футболна Лига.

От началото на следващата седмица (18-ти май) отборите ще могат да провеждат нормални тренировка, след като за сега са разрешение само индивидуалните занимания.

Министърът на спорта Винченцо Спадафора заяви по-рано през деня, че Италианската футболна федерация е съгласна със всички препоръки и ще вземе всички мерки за поддържане здравето на футболисти и длъжностни лица. Основната точка, във здравния протокол, е , че ако само един играч е заразен с коронавирус, целият отбор трябва да бъде поставен в двуседмична карантина. Това означава, че има сериозен шанс сезонът да не бъде доигран, ако няколко футболисти се заразят.

„Ако Серия А се поднови, както всички се надяваме, това ще бъде само защото сме взели всички необходими мерки за да го направим с минимален риск за здравето на всички замесени хора. Някои питат защо ако един служител на супермаркет е заразен, не се затваря целия магазин, а ако един футболист даде положителна проба за Covid-19, целият отбор ще изкара карантина. Причината е, че просто във футбола е невъзможно да се пази дистанция с останалите футболисти. Играчите трябва да тичат и да се борят един с друг, а това не се случва във супермаркета. Във футбола няма как да се пази дистанция.“ – коментира мерките за сигурност Спадафора.

„Наясно съм със страстта, която изпитват футболните фенове, както и какво е значението на този сектор, но намирам дебатът за футбола в такъв период за леко преувеличен.” –  каза спортният министър на Италия.