Отиде си световният вицешампион Стоян Ненчев
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Един от най-ярките представители на българската свободна борба от 80-те и 90-те години на миналия век – Стоян Ненчев, е починал в Пловдив тази нощ.

Отиде си световният вицешампион Стоян Ненчев 1

Снощи 54-годишният Цеко, както беше популярен сред близките си, е бил приет с висока температура в Инфекциозна болница, но състоянието му се влошило бързо, като лекарите не успяли да предотвратят смъртта му.

Възпитаникът на Тракия Ненчев, който по време на състезателната си кариера защитава и екипа на Левски, е призьор от куп престижни национални и международни надпревари.

През 1985 година завършилият спортното училище “Васил Левски” в Пловдив става световен шампион за юноши, а след това постига значими успехи и при мъжете.

Отиде си световният вицешампион Стоян Ненчев 2

През 1988 г. се окичва с бронзов медал от европейското първенство, а върхът в кариерата му е вицесветовната титла от първенството в Токио през 1990 година, когато в категория до 100 кг отстъпва единствено във финала на именития грузински борец, тогава състезаващ се под флага на Съветския съюз – Лери Хабелов.

След края на кариерата си Ненчев е сред лидерите на силовата групировка “Клуб 777” в Града под Тепетата.

През последното десетилетие той бе треньор по свободна борба в Локомотив (Пловдив), а преди две години беше и национален треньор на кадетите.

7 Спорт изказва съболезнованията си на семейството и близките на Ненчев.

Поклонението ще бъде на 6 септември от 11,00 часа в гробищен парк “Драганови гробища” в Пловдив до строителен хипермаркет “Рила”, съобщиха от българската федерация по борба, която също изказа съболезнования на семейството и близките му.