google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"Позволихме на Лудогорец да натрупа бързо 5-6 точки аванс, а така шампион ще станеш на куково лято. Дадеш ли им малко аванта, си приключил"

Легендата на ЦСКА Аспарух Никодимов даде интервю пред “Тема Спорт”, в което анализира изминалия сезон за “червените”. Той даде оценка между 3 и 4 за кампанията, като освен това призова за повече търпение към треньора Любослав Пенев.

Г-н Никодимов, какъв сезон изпрати ЦСКА според вас?
– Оценката ми е между среден 3 и добър 4. Отборът взе Купата на България, но най-важното беше, че биха два пъти Лудогорец и показаха, че могат. Чисто игрово, откакто Любо пое тима, има подобрение и по-добра дисциплина. Но трябва да се вземат още двама-трима играчи, по-креативни футболисти. На мен лично не ми харесва играта, много се разиграва на моменти, безцелно се връща назад, вместо да се търси изненада в атака. Това зависи от хората в средата. Още като ЦДНА стилът на отбора е бил по-комбинативен и остър, по мое време действахме Боби Станков, аз и Якимов, който беше конструктор и “по-свободен”. А ние с Боби и офанзивни, и дефанзивни функции имахме – аз съм вкарал 58 гола така, даже в един сезон бях с 12. Сега ЦСКА разчита главно на централния нападател, който, ако го заклещят защитниците, няма мърдане. Донякъде и на крилата, които обаче бележат едва по 2-3 гола на година. От тях трябва също да се изисква – да са по-остри, по-нахални. И във финала с Арда, и в някои шампионатни мачове, особено домакинствата, тимът нямаше идея как да ги пробие. Любо със сигурност ще промени доста неща, но поемайки отбор в движение, не можеш да взимаш радикални мерки. Трябва да се търсят играчи, които имат голов удар.

Къде ЦСКА разочарова, за да му пишете само добър 4?
– Още в началото се загубиха точки от “по-слаби” противници и отборът не си използва възможностите, за да диша във врата на Лудогорец и да ги притеснява. Позволихме им да натрупат бързо 5-6 точки аванс, а така шампион ще станеш на куково лято. Дадеш ли им малко аванта, си приключил. Твърде непостоянен бе ЦСКА.

На какво отдавате това непостоянство?
– Главно на класа и на нагласа. Всички носят вина. Имат повече потенциал. В Йомов особено виждам още възможности – трябва да даде още 50% поне. Има качества, но трябва и характер, като зло куче да бъде на терена. Може да вдигне още класата си, което ще е полезно и за него. Някои мачове се печелят именно така – с по-бойка настройка и си налагаш волята. Първите 2-3 отбора са с изравнени сили и е въпрос на характер.

ЦСКА отново не изкара цял сезон с един наставник, логични ли бяха треньорските смени?
– Да, логични бяха. Трябваше Любо да го сложат от началото, за да си нагласи и селекция, и състав, а не постоянно в движение да се променя. И наставникът да има основната дума. Ако не изпълни задачата, той носи отговорността, ако успее – стискаш му ръката.

Дава ли по-голям оптимизъм за титла фактът, че сега Любо Пенев ще води тима от началото на сезона?
– Естествено. Така ще се постигнат по-добри резултати. Но да не се бърза след първата загуба да се сменя треньорът. Трябва да има търпение към него. Той е човек, който знае какво се изисква от ЦСКА, от дете е в клуба и е наясно с всичко. А и самият Любо има онзи хъс, още малко той би влязъл да играе. Познавам характера му. Определено има и знания, за да се справи. Но му трябват и подходящи играчи, за да гони голямата цел. Тоест той трябва да дирижира селекцията. Но те си комуникират със Стойчо Стоилов и другите, играли са дори малко заедно и се знаят.

Кое е по-важно – ЦСКА да запази състава си, или да привлече нови попълнения? Тъй като се чува за интерес към Тиаго, към Мазику…
– И двете са важни, но ако се намерят двама-трима по-добри, може да се направят промени. На Тиаго съм му запомнил няколко мача, но и при него липсва постоянство – крие се в някои срещи. Мазику не е лош играч. И ако искаш да градиш отбор, да станеш шампион, трябва да ги задържиш понякога. Като влезеш в Шампионска лига – тогава продавай. Но шефовете си знаят най-добре, не ги обвинявам, когато продават, защото знам колко скъпа е издръжката на един клуб.

През пролетта ветераните на ЦСКА се обединихте в декларация, когато собствениците Ганчев и Инджов заявиха намерение да се оттеглят от клуба. Размина ли се всичко?
– Убеден съм, че сърцето няма да му даде на Гришата да напусне. Той е спортен човек, цесекар е. Няма да остави отбора. Най-малкото ще потърси друг, който да осигури клуба.

Сега може да влезе нов съсобственик в ЦСКА, като се спрегна името на Валтер Папазки…
– Дано да стане, ще е много по-добре. Това ще е облекчение и за другите двама.

Как приехте решението на съда в Лозана (КАС), който прие, че ЦСКА е спортен наследник на фалиралото дружество?
– Не съм изненадан изобщо. Шефовете откупиха емблемата, платиха я, отборът играе на своя стадион. Само в България се правим – тия били Ловеч, а вече на практика няма футболист, който да е играл там. Това е ЦСКА! Другото беше направено, за да дразнят и евентуално те да вземат “Армията”, но не се получи. Движа се сред приятели и фенклубове, всички са от този ЦСКА.

Коя е голямата цел пред ЦСКА за новия сезон?
– Да се представи добре във всички турнири, в които участва – така е било, така и трябва да бъде.

Но след купата сякаш всички сега очакват титлата, която убягва вече 12 години. Може ли този път да се случи?
– Всичко е възможно. Имаше 1-2 сезона, когато бяхме на прага да свалим Лудогорец, но нещо стана тогава. В България, като се каже “организация”, разбираме да се мисли за съдиите предварително и т.н.

Има развитие и при волейболния ЦСКА…
– Сега е по-добре. Намери се спонсор поне за една година, които са цесекари, доколкото разбрах. Дано да са доволни от двете страни. Не съм говорил със зет ми (б.р. – треньора и президент на клуба Александър Попов), който е в София, а аз извън града. Той е доволен, защото е закърмен с идеята ЦСКА и не може да остави клуба, макар че му предлагаха отлични условия в Пазарджик. Сашо е болен на тази тема и така трябва да бъде. Ние от ЦСКА сме луди глави.