Първият тест на българския ВАР ще бъде на Лудогорец – Арда
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Вторият стадион, който ще бъде сертифициран е стадион „Българска Армия“ - в неделя преди срещата ЦСКА – Етър

Отговорникът за внедряването на системата ВАР в България и член на съдийската комисия Петър Петров разкри, че първият тест на сдобилата се със скандална популярност технология ще се състои в петък, когато един срещу друг на “Хювефарма Арена” се изправят шампионът Лудогорец и Арда.

Петров допълни, че в неделя стадион “Българска армия” ще стане вторият сертифициран стадион. Именно в Борисовата градина ЦСКА приема Етър в последния ден от седмицата.

“Първият тест е на 12 март от 17 часа на срещата Лудогорец – Арда,” коментира бившият лайнсмен. “Сертифицираме стадиона. Два часа и половина преди мача клубът домакин ще предостави юноши, които по наша инструкция ще разиграят инциденти, които ще им подадем.

“Вторият стадион, който ще бъде сертифициран е стадион „Българска Армия“ в неделя преди срещата ЦСКА – Етър.

“Третият стадион е националният преди четвъртфинала ЦСКА 1948 – Арда Кърджали. На националния стадион ще се провеждат и финали за Купата на България. Той трябва да приеме срещи между водещите отбори. Много важен стадион е, за да бъде сертифициран.”

Първият тест на българския ВАР ще бъде на Лудогорец - Арда 1

Петров разкри, че Атанас Фурнаджиев, Кирил Домусчиев и Венци Стефанов са определили фирмите-провайдъри, към които да се обърнат от Съдийската комисия.

“Избрахме пет фирми и се спряхме на децентрализирания вариант. Четирите вана са тук“, заяви Петров, добавяйки че инвестицията е на стойност 1.7 милиона евро.

“Съдиите минаха през октомври на офлайн обучение на симулатор тренажор. За да получи сертификат всеки един от нашите рефери трябваше да ръководи два мача и да бъде два мача във ВАР стаята. Сертифицирахме 20 съдии.

“Имаме и една женска ВАР двойка.С тях ще кандидатстваме за участие на Световното първенство през 2023 година в Австралия и Нова Зеландия. Трябва да им подсигурим календар.“

Петров обясни и кога ще бъдат сертифицирани останалите стадиони.

“На 20 март ще бъде сертифициран „Арда Арена“ преди мача Арда – Локомотив Пловдив. Стадионът в Кърджали е образцов.

“На 21 март от 14:15 е мачът Берое – ЦСКА и ще сертифицираме стадион „Берое“ в Стара Загора. Много добре подготвен стадион, на който всички изисквания са изпълнени.

“Лаута ще бъде сертифициран след изборите. Те са сигурни участници в първата шестица и евентуално стадион „Тича“ във Варна също ще бъде сертифициран веднага в кръга след изборите. След това последователно до 26-ия кръг ще сертифицираме всички стадиони.”