google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Изпълнителният директор на Левски Павел Колев даде обширно интервю в сутрешния блог на БТВ. Колев се обяви против прекратяване на първенството, коментира плащането на заплати, обяви наличните финансови средства и сподели какви са дълговете на клуба.

„Ситуацията е много трудна за всички, не само за хората във футбола, целия бизнес страда и се опитва да се ориентира в новосъздадената ситуация. При нас нещата са зле, каквито бяха и преди обявяването на Извънредно положение. Приходите ни са само от продажба на артикули и дарения. Не можем да продаваме билети и абонаментни карти.  В двете сметки на клуба има общо около 450 000 лева. Повече от 50% от тях са дошли от дарения, а те са заделени само за месечните ни вноски към Националната Агенция по Приходите. Съкратихме някои разходи от последния месец. Санитарния минимум е около 1 200 000 месечно. През последната година бюджетът ни бе доста повече, дори и по 2 милиона на месец. Около 1,6 мил сме вкарали в базата на клуба. Построихме два терена, ремонтирахме и основния терен, общежитията и съблекалните“ – разясни Колев.

„Не съм се чувал със собственика Георги Попов от миналата година. С Васил Божков се видяхме за последно на срещата с феновете. Той тогава говореше с привържениците, аз бях само домакин. Информирам се от медиите за ситуацията около него. Дори от медиите разбрах, че се намира извън България.“.

„Теоретично е възможно привържениците да вземат акциите, но това зависи само и единствено от желанието на мажоритарния собственик Попов. В него са 86% от акциите на Левски. Ако клубът фалира, тогава ще се гледат активите. За момента не мислим за фалит. Администрация и фенове се борим с всички сили за да спасим отбора. Не съм чул, собственикът да се е отказал от Левски.“.

„Левски дължи около 15-16 милиона лева. Това е двойно по-малко, сравнено с периода, когато стъпих в длъжност. Само за една година ги намалихме на половина. Оставащата сума не е за подценяване, но е по добре от 32 милиона, колкото бяха преди да дойда. Срещу Левски се водят 16-17 дела. Една трета от тях са заведени от агент, който е работил с клуба през 2017-та година. Неговите претенции са за 300-400 хиляди лева. Има и други, които се отказаха от претенциите към Левски. Иван и Андрей отказаха да съдят клуба.“ – коментира финансовата обстановка в клуба Колев.

„В момента не плащаме на футболистите. Преди да ги разпуснем, всичко беше нормално. Имаше леко напрежение, но в Левски винаги го има. Имах разговор с играчите, който са тук от по-дълго време. Те ми споделиха, че и друг път се е случвало да не взимат заплати за по два месеца. Ние сме откровени с футболистите. Няма играч, който да иска да разтрогне договора си с Левски.“

„Прекратяването на сезона ще е пагубно за Левски. В цяла Европа се опитват да довършат шампионатите си, за което се отвори място след отлагането на Европейското първенство. Това не означава, че няма да се прекрати сезона при още по-опасно развитие на пандемията. Трябва да изчакаме и да видим какви мерки ще се предприемат. Как виждам моето бъдеще? Ще се боря за оцеляването на Левски.“

„Не мога да се съглася с Тодор Батков, че моделът „бащица“ няма как да се промени в Левски. За последния месец и половина сме събрали повече от 1,5 мил. лева от билети, фен артикули и дарения. Това е абсолютен прецедент за България. Ако се работи по-този начин, българските отбори с голяма фенска маса могат да избягат от модела с „бащица“.“ – завърши интервюто изпълнителния директор на „сините“.