Павел Колев: Нов стадион ще бъде страхотна придобивка за Левски
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"Концесията не е безплатна, държавата няма да се ангажира с инвестиция", сподели Колев относно концесията на "Герена"

Изпълнителният директор в оставка на Левски Павел Колев направи разяснения за концесията на стадион “Георги Аспарухов”. Днес се взе решение решение да бъде възложена концесия за строителството на дома на “сините”.

Колев категорично заяви, че концесията на съоръжението отваря нов хоризонт пред футболни клуб, като добави, че ма доста работа за вършене преди всичко да бъде официално финализирано. Той заяви, че един нов стадион ще бъде страхотна придобивка за Левски.

“Искам да се обърна към всички фенове на Левски, които, са развълнувани от новината за концесията на Спортен комплекс “Георги Аспарухов”. Най-напред трябва да уточним, че стадион “Георги Аспарухов” никога не е бил собственост на клуба. Съоръжението винаги е било частна-държавна собственост. За последно статутът на стадиона е уреден през 1998 г. с акт за безвъзмездно ползване. За времето си това е било важна стъпка, която е помогнала на клуба да стопанисва стадиона, така, както е могъл през годините”.

“От 1998 година досега футболът се разви изключително бързо. Плановете за развитието на Левски в стратегически аспект е не възможно да се осъществят без да се реши статута на стадиона. Разговорите за развитието на клуба и това как той да се превърне в модерен клуб винаги са се водили. Волята на мажоритарния акционер и президент на клуба е да поставим стадиона в центъра на футболната икономика на ПФК Левски”.

“На този етап не съществува по-удачен начин това да стане от взимането на стадиона на концесия. От тази гледна точка новината е много положителна – за клуба и за феновете. Всички останали случващи се неща също са важни, но съдбата на Левски може да се промени със строеж на нов и модерен стадион, който може да се ползва 365 дни в годината”.

“Трябва да отбележа, че концесия все още няма. Тя ще стане факт с подписване на договор за концесия. Предстои дълга процедура от действия, която със съдействието на Министерски съвет и Министерството на младежта и спорта, се надяваме да бъде възможно най-кратка”.

“Държавата няма да се ангажира с инвестиция. Прибързаните изводи, че концесията е безплатна, не са верни Ние ще работим за това в един определен срок от концесията клубът да не плаща концесионна такса. Със сигурност такава ще има. Тя ще е изчислена на база на редица условия”.

“Един нов стадион ще бъде страхотна придобивка за футболния клуб, спортния клуб и целия квартал. Всички живущи в района ще имат възможност да ползват тази нова придобивка”.

Колев заяви, че са водени разговори с потенциални инвеститори в последните месеци – това са компании, които не са базирани в България. Първо обаче Левски трябва да реши въпроса със собствеността на стадиона. С евентуалната концесия на “Герена” пред клуба се отваря хоризонт от 35 години, който би привлякъл всеки един инвеститор да направи бизнес план и да реши дали има възможност и желание да се ангажира с построяването на нов стадион.