google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Педри се превърна в най-младият играч, който започва мач от елиминаците на Европейско първенство, счупвайки рекорда на Уейн Рууни от Евро 2004

Испания има своето голямо откритие на Евро 2020 – халфът на Барселона Педри. Още с изявите си за каталунците през сезон 2020/21 се виждаше, че Педри ще бъде една от бъдещите големи звезди на “блаугранас” и испанския футбол.

Педри започна като титуляр мача срещу Хърватия на 1/8-финалите на Евро 2020 стана най-младият играч, който започна мач от елиминационната фаза, счупвайки рекорда на Уейн Рууни от Евро 2004 г. Разбира се, тази среща не се получи толкова добре за Рууни, тъй като той се контузи след по-малко от 30 минути, а също в началото изглеждаше, че това няма да е добра вечер за Педри, когато си вкара забележителен автогол, след като Унай Симон не успя да овладее подаването му.

Въпреки това, за разлика от Рууни, Педри поне успя да остане на терена и по този начин успя да обърне всичко както за себе си, така и за страната си. Изглежда невъзможно тийнейджър да играе с такъв авторитет, яснота и интелигентност и въпреки това Педри го направи и на терена не отстъпваше на ветераните Серхио Бускетс и Коке.

Благодарение на играта на Педри, испанците бяха доминиращата страна срещу Хърватия. Именно неговите отигравания отключиха защитата на Хърватия и той спомогна за изравняването на резултата за Испания, а неговите изяви бяха и ключът за втория гол на Сесар Аспиликуета. Тогава, когато Хърватия се защитаваше, Педри беше този, който подаваше топката между линиите. И в продълженията, когато Коке и Бускетс бяха заменени, Педри остана на терена – символ на неговото значение за тима на Испания.

След 1/8-финалите на Евро 2020, Педри е на върха в класацията за създадените шансове – десет, същият брой като на неговия съотборник в Испания и Барса Жорди Алба. Той също е на първо място по подавания в половината на съперника – 233. И 48-те му точни подавания във финалната третина срещу Швеция също са постижение, което никой друг играч не е успял да направи. Педри и Тони Кроос имат по равен брой подавания в половината на съперника, а Жорди Алба е трети.

Футболният треньор на женския тим на Челси – Ема Хейс, не спести похвалите си за Педри, казвайки: „Гледайки го да заема позиция, само за да създаде пространство за себе си. Но най-важното е какво прави с главата си, преди топката да се доближи до него – той непрекъснато сканира терена, той търси подаването“, добавяйки: „Има ли подаване, което Педри не може да направи?“

Отговорът е вероятно не. Без съмнение Педри се превръща в новият голям лидер в полузащитата на Испания