Петър Петров: ФИФА смята, че ВАР е успешен в България
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"Ние още сме в групата на начинаещите", заяви той

Отговорникът за ВАР в България – Петър Петров, коментира пред колегите от “Гонг”, че световната централа ФИФА смята въвеждането на системата у нас за успешно.

„Всички, които са в ранглистата на Първа лига, получиха ВАР сертификат. Миналата година обучихме 10 съдии от Втора лига, сега Виктор Кашай и Съдийската комисия решихме да направим един кастинг за бъдеще. Във връзка с новия формат са необходими и ВАР съдии. Тук са подбрани шест ръководещи до 30 години, с ползване на прилично ниво на английски език, добри фитнес качества. Готвим ги в следващите 2-3 години това да са водещите съдии на България. Тези млади рефери се обучават хем на терен, хем на ВАР. Това обучение е за качество. Ние също натрупахме опит. Стремим се да подобряваме нещата”, заяви той.

„Едва ли само ВАР съдиите ще са тези, които трябва да пробият. Съдията на терена не мисля, че в бъдеще ще бъде изменен. ВАР подпомага да има справедливост. Ивайло Стоянов миналата седмица беше на курс в УЕФА. Готвим нашите съдии да излизат и като ВАР. УЕФА държи и четвъртите рефери да имат ВАР сертификат”.

„Моите очаквания бяха за много повече неправилни намеси. Удовлетворен съм, че нашите съдии започнаха да се справят много добре по отношение головете от засада. Има какво да работим за наказателните удари и червените картони. Случи се отменим редовен гол на мача Ботев Пловдив – ЦСКА 1948. Имаме какво да работим с тайминга. За ФИФА проектът ВАР е успешен. Ние сме в групата на начинаещи.”, завърши Петров.