Полското първенство се подновява на 27 май
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Първенството на Полша ще се поднови в края на май като 27-ми е точната дата за рестарт на “Екстракласа”. То ще бъде едно от първите в Европа, което ще бъде възобновено. В момента на Стария континент се играе футбол само в Беларус, въпреки че в страната има над 15 000 заразени с новия коронавирус и почти 100 смъртни случаи.

Някои футболни федерации вече обявиха, че сезонът няма да бъде завършен. Белгия и Нидерландия първи направиха това, като наскоро стана ясно, че спорт във Франция няма да се играе до септември и ПСЖ бе обявен за шампион.

Полското първенство получи разрешение да бъде възобновено на 29 май. Два дни по-рано ще се проведат и първите официални двубои в страната по време на пандемията коронавирус като трябва да се играят срещи от турнира за Купата.

“Нашият протокол за безопасност бе приет от правителството, обясни президентът на полската федерация Збигнев Бониек. – Отборите могат да подновят тренировки от понеделник. Ако всичко е наред, стартираме на 27 и 28 май с два мача от Купата на Полша и на 29 май с двубоите от шампионата. Всички мачове ще са при закрити врати.”

“Остават да се изиграят 10 кръга от шампионата и нашата цел е сезонът да завърши на 19 юли. Да се научим да живеем с вируса е неизбежно, защото ако чакаме да няма никакви случаи на заразени, може да сме затворени две години”, допълни бившият играч на Ювентус.

Още едно футболно първенство в Европа има официално разрешение да се поднови – това на Швейцария. Клубовете ще започнат да тренират отново от 11 май. В Португалия плановете са шампионът да бъде подновен в края на месеца, като на същото се надяват и в Дания.

Немската Бундеслига се очакваше да бъде подновена още следващата седмица, но германското правителство отложи решението и като нова дата за възобновяване на сезона се спекулира 16 май. В Испания футболистите имат разрешение да започнат тренировки от понеделник.