google новини лого Последвай ни
Добави коментар
На 2 октомври 1968 година разгромяваме без особени усилия Гана в контрола преди Олимпиадата в Мексико

На днешната дата – 2 октомври, през 1968 година, представителният тим на България записва най-убедителната победа в историята си – Лъвовете разгромяват Гана с 10:0 в контролна среща преди старта на Олимпийските игри в Мексико.

See the source image

Любопитно е да се отбележи, че формацията, предвождана от Георги Берков, дори не играе на пълни обороти с оглед на започващата броени дни по-късно Олимпиада и изключително тежките климатични условия.

В герой на мача се превръща нападателя на Локомотив (Пловдив) Георги Василев, който увенчава силната си игра с четири попадения. С дубъл се отчита Петър Жеков, а останалите голове са дело на Аспарух Никодимов, Евгени Янчовски, Михаил Гьонин и Атанас Михайлов.

Срещата с африканците се играе на “Естадио Ноу Камп” в Леон, щата Гуанахуато. Жегата е убийствена, като това принуждава играчите на Берков често да разиграват топката на ходом.

“Не очаквахме, че в Мексико ни чака чак такава жега,” връща времето назад Жеков. “Мачът се игра в началото на октомври. Беше около 38 градуса. Много неприятно време!

“Бихме с 10:0, но можехме да бием с поне още 5 гола отгоре. Не си давахме обаче зор. Беше много топло, а и все пак това беше една контролна среща. Бяхме с класи над момчетата от Гана.”

ОЛИМПИЙСКО СРЕБРО

Това е и първия мач на България срещу неевропейски тим след януари 1955 година. 24 дни след него пък нашите успяват да се окичат със сребърните медали на Олимпиадата.

See the source image

В предврителната фаза нашите попадат в Група D заедно с отборите на Чехословакия, Гватемала и Тайланд. Тръгвам с оглушителен успех със 7:0 над тайландците, който е последван от равенство – 2:2, с чехословаците.

В третата си среща бием и Гватемала с 2:1 и завършваме на първа позиция с 5 точки и голова разлика 11:3. Изненадата поднясат гватемалците, които след победа над Чехословакия финишрат втори и се класират за 1/4-финалите.

Там България се изправя срещу Израел. Бранителят Георги Христакиев, който по това време носи екипа на Локомотив (София), дава аванс на нашите още в 5-ата минута, но евреите успяват да изравнят в самия край на мача.

Преди 53 години България записва най-голямата си победа - 10:0! 1

Според действащия регламент победителят се излъчва след теглене на жребий. За наша радост печелим и намираме място сред полуфиналистите.

В спор за място в битката за златото България се изправя срещу домакина Мексико. Двубоят се играе в Гуадалахара и протича доста оспорвано.

Нашите се наслаждават на летящ старт, като Жеков и Михайлов се разписват в рамките на стотина секунди. Не са изминали и 10 минути, а България води с 2:0.

Домакините успяват да изравнят след голове на Моралес и Родригес, но близо четвърт час след началото на второто полувреме Цветан Веселинов – Меци, носи победата. България е на финал!

See the source image

В него Лъвовете се изправат на стадион “Ацтека” пред 75 000 зрители срещу изключително силния състав на Унгария. Боят е неравен и нашите отстъпват с 1:4, като Веселинов се разписва отново.