Преди Евро 2020: Шест интересни факта за турнира това лято
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
ВАР влиза и на Еврофиналите, 34 милиона евро за шампионът. Вижте какво ново още носи Евро 2020

До старта на дългоочакваното Европейско първенство по футбол това лято остават по-малко от две седмици. По план то трябваше да започне на 12-ти юни 2020 г., но заради COVID-19 беше отменено за тази година. Определено търпението до 11-ти юни е все по-малко, а докато дойде дългоочакваното откриване, нека се запознаем с няколко интересни факта.

Ввъзникване на турнира

През 1927 г. администраторът на Френската футболна федерация Анри Делоне,  предлага пред ФИФА организирането на европейско футболно състезание. Идеята се реализира няколко години след смъртта му, а първото Европейско първенство по футбол се провежда  през 1960 г. във Франция. В чест на Делоне, трофеят на първенството носи неговото име.

Защо тази година домакините са няколко?

Преди Евро 2020: Шест интересни факта за турнира това лято 1

Тази година Европейското първенство по футбол отбелязва 60-годишнината от началото на турнира. За да отпразнуват подобаващо събитието, УЕФА реши да няма страна домакин, а мачовете да се проведат в 12 държави из целия континент.

Откриването на Европеското първенство ще се проведе на 11 юни в Рим на „Стадио Олимпико”, а финалът ще бъде в Англия на стадион „Уембли”. Останалите държави-домакини са Нидерландия, Азербайджан, Румъния, Унгария, Дания, Ирландия, Шотландия и Германия.

Какъв ще е форматът?

За разлика от Европейското първенство по футбол през 2016 г., в изданието тази година няма да има промени при формата. Той се състои от 6 групи от 4 отбора. На осминафиналите достигат победителят и подгласникът във всяка група, заедно с най-добрите четири отбора, класирани на трето място.

За Европеското първенство се класираха 24 отбора, като Азербайджан е единствената държава от 12-те домакини, която отпадна в квалификационната групова фаза.

Коква сума ще приберат шампионите?

Преди Евро 2020: Шест интересни факта за турнира това лято 2

Общата сума, която ще бъде похарчена за Европейското първенство по футбол тази година е 371 милиона евро. Тя е доста по-висока от тази на предишното издание през 2016 г. Всеки участващ отбор получава награда за участието си в размер на 9,25 милиона евро, а големият победителят взима печалбата от 34 милиона евро.

Официалната топка на първенството

Преди Евро 2020: Шест интересни факта за турнира това лято 3

Официалната топка, която ще се използва за мачовете в Европейското първенство е направена от спортния гигнат Adidas и носи името „Adidas Uniforia“, като наименованието идва от смесването на думите „единство” и „еуфория”. Цветът на топката е предимно бял, като се отличават черни черти, както и линии в неоново синьо, розово и жълто.  Дизайнът отразява единството в Европейското първенство по футбол.

За пръв път ВАР на Европейско

Преди Евро 2020: Шест интересни факта за турнира това лято 4

Европейското първенство по футбол ще има помощта на ВАР през това лято, което ще е дебют на видео асистен рефера на първенството на Стария континент.