Президентът на УЕФА: Финалната 8-ца в ШЛ и ЛЕ може пак да се използва
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Президентът на УЕФА Александър Чеферин сподели, че формат с по един мач на неутрален терен може бъде използван в бъдеще отново в европейските клубни турнири. При този формат се доиграха настоящите издания на Шампионска лига и Лига Европа заради пандемията от COVID-19.

„Обстоятелствата ни принудиха да го направим, отборите нямаха шанса да бъдат домакини и гости, както е обикновено. Но в същото време видяхме нещо ново. Така че ще мислим върху този вариант и в бъдеще. Може и да се наложи да го използваме”, заяви Чеферин за Ройтерс.

Президентът на УЕФА категорично отбелязва, че форматът с по един двубой има своите плюсове, един от които е фактът, че отборите трябва веднага да търсят голове, а не да разчитат на реванша.

„Наблюдавахме мачове без кой знае колко тактика и изчакване, без много сметки. Когато единият тим вкара, другият трябва и той да вкара възможно най-бързо да отговори.. Ако имаш втори мач, винаги можеш да си направиш сметката как да завършиш в първия”, коментира Чеферин.

„Да, имаме повече завладяващи мачове, но се провеждат по-малко двубои и притежателите на ТВ-правата е възможно да не харесат това, тъй като им намаляваме бройката на срещите, в които продават реклами. Така че, когато цялата тази ненормална ситуация във футбола прилючи, ние трябва да дискутираме всички аспекти”.

Ако има някаква значима промяна промяна в европейските клубни турнири, тя ще е чак след сезон 2024/25, когато изтича договорът за актуалния формат провеждане на състезанията. Определяне на шампиона чрез финална осмица като тазгодишната трудно ще може да се впише в календара на УЕФА и ФИФА.

„Вижте, със сигурност това е един много интересен формат. Сега, аз се съмнявам доколко разпределението на календара в момента би ни позволило да направим финална осмица като турнир, защото това ще отнеме твърде много време. Но формат с един двубой и система, като сегашната, мисля, че би била много по-вълнуваща от формата, който беше преди”, каза той.

Президентът на УЕФА уточни, че това е само идея и тя не е обсъждана в широк кръг от участниците в процеса.