google новини лого Последвай ни
Добави коментар
За плейофите в efbet Лига трябва да има ВАР

Въвеждането на Видео асистент рефера (ВАР) по родните терени е все по-близо. Инспекцията на стадионите от елитната ни дивизия за готовността им да работят със системата ВАР започва от началото на месец март, обяви мениджърът за технологията към Съдийската комисия на БФС Петър Петров. Проверката ще е в началото на март – от 4-ти до 8-и, като първо проверка ще се направи на стадионите в София, а след това и тези в останалите градове в страната.

Петров е на мнение, че изискванията за въвеждането на ВАР не са много, но основно е платформите, на които бъдат поставени камерите да са на подходяща височина и да се вижда теренът в неговата цялост, както и от тъч-линиита – това ще позволи да се прави перпендикуляр заради проверката за засада, тъй като ще се използва офсайд-технолоджи.

Когато вече е напрвена втората инспекция, от БФС ще се подаде дата за домакинските мачове на всеки тим от 21, 22 и 23 кръг, за да бъдат лицензирани всички стадиони с подготовка за използване на Видео асистент рефера . Целта е първо де се лицензират потенциалните участници в първата шестица на efbet Лига.

“Ако някой стадион не е готов, ще го изчакаме. За отборите от втората осмица няма да е фатално, че ще го лицензиране през месец май. Защото те де факто за новото първенство трябва да бъдат готови до 15-ти юли. Дали има вариант някой отбор да домакинства на друг стадион, защото няма готовност за ВАР? На този етап никой от клубовете не е отказал да работи или да не изпълни предписанията. Но дали ще се стигне до такъв вариант, ще се знае около 20-и март. Изискванията са самостоятелно електрозахранване на ВАР-вана, оптичен кабел от ВАР-вана до централната линия на игралното поле, където ще е позициониран монитора; табло за захранване на монитора и другото е вишките, на които са камерите”, заяви той.

“Някои отбори като Царско село и Черно море и Монтана трябва да вдигнат височината на платформите, докато вчера е направена проверка на Арда. Стадион “Арда Арена” е напълно готов за лицензирането. Вчера по време на мача с Ботев Враца се обадиха, за да проверим как се вижда от камерите. Вижда се прекрасно. Повечето стадиони, които са с високи трибуни, няма да имат проблем”, каза още Петър Петров.