Русия планира да се отцепи от УЕФА и да играе в зона Азия
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Русия смята да се завърне във футболните турнири в Азия

Преди 10 месеца руският президент Владимир Путин започна военни действия срещу Украйна и предизвика война. На страната-агресор Русия бяха наложени много санкции, като една от тях дойде от ФИФА и УЕФА. Европейската и световната футболни централи изхвърлиха руските тимове от всички свои турнири.

На 27 декември руският футболен съюз трябва да вземе решение дали да напусне УЕФА и евентуално да се присъедини към Азиатската конфедерация. Това обяви президентът на Руския футболен съюз Александър Дюков.

„Този въпрос ще повлияе на развитието на руския футбол през следващите десет години. Започнахме да го обсъждаме днес, но се съгласихме, че трябва да проучим всички последици, за да вземем решение. Ще продължим обсъждането следващата седмица и на 27 декември ще вземем окончателно решение”, каза Дюков в петък.

„Преминаването към Азиатската футболна конфедерация ще даде възможност на нашите национални отбори и клубове да се завърнат в официалните състезания”, допълни той.

„В момента никой не е готов да даде писмени гаранции, че ще ни приемат, но са готови да разгледат молбата ни. Има повече от добър шанс да бъдем приети. За да получим членство, е необходима молба и гласуване с мнозинство на конфедерацията”.

„Вероятно ще е необходимо някакво съгласие от УЕФА, но знаем, че те няма да се противопоставят, ако се преместим в Азия”, каза още Дюков.