google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Вандали са отрязали и свалили статуята на бившия нападател на Швеция Златан Ибрахимович вчера.

 

3.5-метровата бронзова конструкция, която се намира пред шведския Малмьо, е отрязана в зоната на глезените и свалена. За недостойният акт е било съобщено в неделя,  3,30 ч. местно време. Освен това до статуята са открити и надписи с графити, изписани на шведски език.

 

Припомняме, че това не е първото посегателство, тъй като след като футболистът купи акции в “Хамарби”, последваха няколко подобни вандалски прояви от афектирани привърженици на родния му „Малмьо“.

 

Преди два месеца Ибрахимович беше принуден да се жалва на властите на реда, защото тогава пък паметникът му беше запален. А за да бъде напълно ясно каква е причината, пред дома на футболиста в шведската столица, вандалите изписаха с големи букви „юда“.

 

Месец след това пострада носът на статуята, тъй като, въпреки явните опити и желание, злосторниците все пак не бяха успели да срежат бронзовите й глезени.

 

Сега обаче те явно са си взели поука и са се появили по-добре подготвени. Не са успели да ги спрат дори специалните ограждания, които управата на града постави в опит да защити „металния Златан“ от евентуални бъдещи посегателства.

 

Според обществеността в Малмьо обаче, най-доброто решение е статуята направо да бъде преместена.

 

След вчерашния пореден вандалски акт, говорителят на отдела за спорт и отдих в общината, заяви че бронзовата фигура е вече предадена за ремонт, а планът е след това тя отново да бъде инсталирана на старото си място.

 

По този повод, заместник-кметът на Малмьо – Фрида Тролмир, заяви, че донякъде би могла да разбере разочарованието на феновете от поведението на Златан Ибрахимович, но в никакъв случай не може да оправдае вандалските актове. “Това е недостойно. По-добре изразете недоволството си по демократичен начин” – призова заместник-кметът.

Създателят на статуята Питър Линде също отправи апел към феновете и ги помоли да престанат с посегателствата.