google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Неймар държи рекорда за най-скъпия трансфер на футболист

Трансферите на най-добрите играчи във футбола достигнаха впечатляващи суми, които просто биха били невъобразими преди няколко десетилетия. Футболът измина дълъг път, откакто първият трансфериран футболист бе факт през 1893 г., когато шотландският нападател Уили Гроувс премина от Уест Бромич в Астън Вила за сумата от 100 паунда. Сега от клубовете се изисква да плащат около един милион пъти повече за привличането на играч.

Най-скъпите играчи във футбола:

  1. Неймар (198 млн. паунда)
  2. Килиан Мбапе (163 млн. паунда)
  3. Филипе Коутиньо (142 млн. паунда)
  4. Усман Дембеле (135.5 млн. паунда)
  5. Мойсес Кайседо (115 млн. паунда)
  6. Джуд Белингам (114 млн. паунда)
  7. Жоао Феликс (112.9 млн. паунда)
  8. Енцо Фернандес (107 млн. паунда)
  9. Антоан Гризман (107 млн. паунда)
  10. Деклан Райс (105 млн. паунда)

10. Деклан Райс (от Уест Хем в Арсенал, 105 милиона паунда)

Напускането на Уест Хем с трофея от Лига на конференциите на Европа беше най-доброто нещо, което Деклан Райс можеше да направи в този етап от кариерата си. “Чуковете” получиха 105 млн. паунда от Арсенал за правата на английския национал. Райс веднага се установи в тима на “топчиите” и се превърна в ключова фигура в тима на Микел Артета.

9. Антоан Гризман (от Атлетико Мадрид в Барселона, 107 милиона паунда)

Барселона активира откупната клауза на Антоан Гризман през лятото на 2019 г. Каталунският гранд плати колосална сума за французина. Френският нападател прекара само два сезона на Камп Ноу, преди да се завърне в Атлетико Мадрид под наем, след което отборът на Диего Симеоне плати 34 млн. паунда, за да си го върне окончателно.

8. Енцо Фернандес (от Бенфика в Челси, 107 милиона паунда)

След дълга трансферна сага през януари 2023 г., Челси в крайна сметка активира освобождаващата клауза на Фернандес от 107 милиона, включена в договора на аржентинския национал в Бенфика, гарантирайки, че той ще премине в Западен Лондон само шест месеца след като се присъедини към португалския гигант за по-малко от 15 милиона.

7. Жоао Феликс (от Бенфика в Атлетико Мадрид, 112,9 милиона паунда)

Огромната сума, която Атлетико Мадрид плати на Бенфика за Жоао Феликс, изненада мнозина. Испанците вярваха, че това е добър дългосрочен план. Феликс обаче не успя да покаже пълния си потенциал в клуба. Той влезе и в конфликт с треньора Диего Симеоне, така че бе пращан под наем в отборите на Барселона и Челси.

6. Джуд Белингам (от Борусия Дортмунд в Реал Мадрид, 114 милиона паунда)

През лятото на 2023 г. Реал Мадрид плати 114 млн. паунда за английския национал Джуд Белингам. И бързо след пристигането си на “Бернабеу”, халфът стана най-добрият играч на Реал Мадрид. Той помогна на тима да спечели Ла Лига и Шампионска лига през сезон 2023/24.

5. Мойсес Кайседо (от Брайтън в Челси, 115 милиона паунда)

След като не успя да да премине през януари 2023 г. в Арсенал, Кайседо реши да добави още няколко десетки милиона към вече завишената си цена, което зарадва Брайтън. Ливърпул първи искаше футболиста, но сърцето на еквадорците винаги изглеждаше насочено към Челси – и той най-накрая направи своя трансфер в тима от Западен Лондон през лятото на 2023 г.

4. Усман Дембеле (от Борусия Дортмунд в Барселона, 135,5 милиона паунда)

Въпреки че Барселона плати първоначална сума от 96,8 милиона паунда на Борусия Дортмунд за Дембеле, стойността на сделката нарастна още повече след изпълване на клаузи в договора между двата тима. Нападателят спечели преместването си на Камп Ноу благодарение на отличната си форма в Германия, но не успя да оправдае очакванията в каталунския гранд заради липса на режим и проблеми с контузии.

3. Филипе Коутиньо (от Ливърпул в Барселона, 142 милиона паунда)

Привличането на Коутиньо беше още един грандиозен момент на погрешна преценка на трансферния пазар от Барселона, което в крайна сметка допринесе за сериозните финансови проблеми, които накараха Лионел Меси да напусне тима през 2022 г. Сделката за бразилския плеймейкър, който смени Барса в посока Астън Вила след горещи четири години на “Камп Ноу”, първоначално струваше 105 милиона, като в крайна сметка сумата достигна 142 милиона след бонуси.

2. Килиан Мбапе (от Монако в ПСЖ, 163 милиона паунда)

Преминаването на Мбапе от Монако беше окончателно през лятото на 2018 г., когато тийнейджърът току-що спечели световната титла с Франция. И Килиан Мбапе показа най-доброто от себе си с екипа на парижани, като им помогна да спечелят доста трофеи във Франция. Мбапе обаче така и не успя да триумфира в ШЛ с парижани, а през лятото на 2024 г. напусна тима като свободен агент в посока Реал Мадрид.

1. Неймар (от Барселона в ПСЖ, 198 милиона паунда)

Впечатляващата сделка на ПСЖ с Барселона за бразилската звезда Неймар през 2017 г. не беше само най-големия финансов удар, който техните собственици от Катар някога са правили, но и момент, който промени трансферния пазар завинаги. Идеята, че един футболист може да струва 198 милиона паунда (222 милиона евро), в момент, когато предишният световен рекорд беше 89 милиона паунда, промени начина, по който клубовете оценяват своите играчи.