google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Пиерлуиджи Колина е определян за най-популярния и респектиращ футболен съдия

Светът на футбола не се състои само от футболни звезди и легендарни треньори. Зад всеки вълнуващ мач има по няколко рефери, които спомагат за коректното протичане на срещата. В този материал ще ви запознаем с легендите в съдийството. Респектиращи футболни рефери, считани за най-добрите футболни съдии в историята. Нека видим и нашият списък с петте най-популярни съдии в света:

5. Равшан Ирматов (Узбекистан)

Топ 5 на най-добрите футболни съдии в историята 1

Преодолявайки бариерите като един от първите азиатски рефери, ръководили мач от фазата на елиминациите на Световното първенство по футбол, Равшан Ирматов от Узбекистан спечели мястото си сред футболния елит в съдийството. През кариерата си Ирматов ръководи множество важни срещи от азиатски купи и турнири от Световното първенство. Неговото изключително вземане на решения и непоколебим подход на терена затвърдиха статута му на уважавана фигура в международното футболно съдийство.

4. Марк Клатенбърг (Англия)

Топ 5 на най-добрите футболни съдии в историята 2

Нареждаме Марк Клатенбърг на четвърта позиция в нашия списък. Клатенбърг е известен със своите изключителни умения, спокойно поведение и разбиране на правилата на играта. Неговата забележителна кариера го видя да се издига от рефер в местни и аматьорски лиги в Англия до това да бъде главен съдия на множество големи дербита, включително срещи от Шампионската лига на УЕФА и финала на Европейското първенство през 2016 г. между Португалия и Франция. По време на своята кариера като рефер, Клатенбърг е ръководил над 250 мача от Висшата лига.

3. Никола Рицоли (Италия)

Топ 5 на най-добрите футболни съдии в историята 3

Италианските съдии са сред най-добрите в света, а един от тях е Никола Рицоли. Той си е спечелил уважението по терените от Серия А и в цял свят. Кариерата на Рицоли достигна своя връх през 2014 г., когато той ръководи финала на Световното първенство по футбол между Германия и Аржентина. Никола Рицоли също е бил главен рефер на над 100 мача от Серия А и беше известен с изключителния си контрол на играта и авторитета, който излъчва. Неговият опит в справянето с срещи с високи залози му спечели широко признание.

2. Хауърд Уеб (Англия)

Топ 5 на най-добрите футболни съдии в историята 4

Хауърд Уеб е легендарна фигура в съдийството. . През цялата си кариера той беше неизменен участник в английската Висша лига, ръководейки впечатляващите 500 мача! Кариерата на Уеб достига своя връх през 2010 г., когато той ръководи финала на Световното първенство по футбол между Нидерландия и Испания. Това, което отличаваше Уеб от останалите рефери, беше способността му да остане хладнокръвен в моменти на  напрежение. Независимо дали си има работа с гневни играчи или трябва да вземе решение за част от секундата, той поддържаше спокойно поведение, което спечели уважение от всички краища на футболния свят.

1. Пиерлуиджи Колина (Италия)

Топ 5 на най-добрите футболни съдии в историята 5

Някога чудили ли сте се какво е необходимо, за да сте най-уважаваният футболен съдия в света? Трябва да бъдете като Пиерлуиджи Колина. Известен със своето властно присъствие и емблематичната си прическа – гола глава, Пиерлуиджи Колина оглавява нашия списък с най-великите футболни съдии.

От 1988 г. до 2005 г. властното присъствие на Колина украсява терени по целия свят. Най-важните моменти в кариерата му са големия финал на Световното първенство по футбол през 2002 г. между Бразилия и Германия и множество мачове от Шампионската лига с висок залог. Това, което отличаваше Колина, не беше само неговият отличителен външен вид, но и острото му вземане на решения и непоколебимият му авторитет.

През 2010 г. великият италиански рефер беше назначен за първия главен съдийски директор на УЕФА, като неговата работа бе да наблюдава развитието и работата на европейските съдии. Неговият опит и лидерство доведоха до назначаването му за председател на съдийската комисия на ФИФА през 2017 г.