google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Усман Дембеле е най-скъпата покупка н каталунския гранд

Барселона е известна с промотирането в първия отбор на таланти от своята академия Ла Масия, но каталунците също направиха много скъпи трансфери в последните години. Испанският тим беше критикуван за големите си разходи през трансферните прозорци и не се намира в добро финансово положение от доста време насам. Ще разгледаме топ 5 на Барселона най-скъпи трансфери, като класацията оглавява французина Усман Дембеле, след като “блаугранас” изплатиха всички бонуси по трансфера му от Борусия Дортмунд от 2017 г.

Най-скъпите покупки на Барселона:

  1. Усман Дембеле – 148 млн. евро
  2. Филипе Коутиньо – 145 млн. евро
  3. Антоан Гризман – 120 млн. евро
  4. Неймар – 86,2 млн. евро
  5. Луис Суарес – 81,7 млн. евро

Усман Дембеле

След като продаде Неймар на Пари Сен Жермен през 2017 г., Барселона определи Усман Дембеле като идеалния заместник на бразилеца и плати първоначалните 105 милиона евро, за да осигури услугите му. Сделката за бившето крило на Борусия Дортмунд също включваше 43 милиона евро в потенциални бонуси. През септември 2024 г. пълната сума за Дембеле бе платена и така французинът стана най-скъпият трансфер на Барселна. Фернското крило напусна Барса през 2023 г., като премина в тима на Пари Сен Жермен.

Филипе Коутиньо

Барселона счупи трансферния си рекорд, като привлече Филипе Коутиньо през януари 2018 г. Каталунският гранд плати на Ливърпул първоначални 120 милиона евро и още 40 милиона евро в потенциални бонуси. Атакуващият полузащитник беше смятан за наследник на Андрес Иниеста, но не успя да оправдае огромната си цена и не пасна на стила на Барселона. След период под наем в Байерн Мюнхен през сезон 2019/20, бразилският национал се завърна във Висшата лига през 2022 г. след сделка за 20 милиона евро на каталунците с Астън Вила.

Антоан Гризман

След като не успяха да стигнат до споразумение за подписа на Гризман през 2018 г., Барселона възроди интереса си към нападателя през 2019 г. и задейства освобождаващата клауза за 120 милиона евро в неговия договор с Атлетико Мадрид. Гризман така и не успя да стане лидер и важен играч за тима, регистрирайки само 35 гола и 17 асистенции в 102 мача. Френският национал се завърна в отбора на Диего Симеоне с първоначална сделка под наем през 2021 г., а по-късно трансферът стана постоянен само за 20 милиона евро. Така Барселона бе на загуба от около 100 млн. евро от футболиста.

Неймар

Барселона успя да се пребори с конкуренцията на Реал Мадрид и Челси, за да привлече Неймар от Сантос през лятото на 2013 г. Докато Барселона първоначално твърдеше, че е платила 57 милиона евро, за да го привлече от бразилския клуб, по-късно се оказа, че трансферната сума е 86,2 милиона евро. Крилото обаче си струваше всяка стотинка, тъй като регистрира 105 гола и 76 асистенции през четирите изпълнени с трофеи години на Камп Ноу. Неймар донесе и огромна печалба на клуба, след като бе продаден на Пари Сен Жермен за 222 милиона евро, което до момента остава най-високата трансферна сума, плащана за футболист.

Луис Суарес

В топ 5 на най-скъпите трансфери на Барселона попада и уругваецът Луис Суарес. Той бе купен от Ливърпул за 81.7 млн. евро през 2014 г. Нападателят създаде страхотно партньорство с Неймар и Лионел Меси и вкара 198 гола в 283 изяви, което го нареди на 3-то място сред голмайсторите на клуба за всички времена. Неговите попадения помогнаха на Барселона да спечели четири титли в Ла Лига, 4 трофея от Купата на краля, Шампионска лига, Суперкупа на УЕФА и Световното клубно първенство.