google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Двете нации започнаха с победи кампаниите си на Евро 2024

Турция и Португалия ще се срещнат в събота от 19:00 ч. за втория си мач на Европейското първенство по футбол в Германия. Суперкомпютърът Opta дава предимство на португалския тим за победата. Турският тим обаче ще се опита да им се противопостави и да ги предизвика в битката за първото място в групата.

И Турция, и Португалия започнаха с победи участието си на Евро 2024. Турция на Винченцо Монтела беше замесена в страхотен мач с дебютанта Грузия, като южните ни съседи записаха успех с 3:1. Те ще се стремят да спечелят първите си два мача на голям турнир за първи път, но задачата ще бъде доста трудна. Също трябва да отбележим, че Турция ще изравни рекорда си за най-много победи в едно издание на Европейското първенство, ако успее да надвие Португалия (2 през 2008 г.), докато единственият път, когато са печелили повече от два мача на голям турнир, е на Световното първенство през 2002 г., записвайки 4 победи.

Турция беше впечатляваща срещу Грузия в един много оспорван мач с неспирни атаки към двете врати. Мерт Мюлдюр им даде преднина, преди Жорж Микаутадзе да изравни. Прекрасен шут на Арда Гюлер отново даде аванс на Турция, а в края Керем Актюркоглу сложи точка на спора с трети гол във вратата на Мамардашвили.

Турция имаше най-много удари (22) и най-висок очакван общ брой голове (3,01) от всички отбори в първия кръг на Евро 2024. Разбира се, едно е да играеш срещу Грузия, а съвсем друго срещу Португалия. Португалският отбор обикновено се справя добре на този етап от Европейски финали, като загуби само един от последните си девет мача от груповата фаза в надпреварата (4 победи и 4 равенства). Това поражение дойде срещу Германия през 2021 г. (2:4). Всъщност последната им загуба в груповата фаза на Европейско срещу някой друг освен Германия беше на Евро 2008 от тима на Швейцария (0:2).

Това ще бъде четвъртата среща между Турция и Португалия на Европейско първенство. Португалия спечели и трите си предишни срещи в турнира, без да допусне нито един гол, така че предстои да видим тази събота дали Турция може да направи нещо различно срещу “мореплавателите”.