google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Томас Тухел е върл фен на Гуардиола, а в събота в Порто записа трета поредна победа срещу него

Самопризнал се за почитател на Пеп Гуардиола, мениджърът на Челси Томас Тухел успя да се справи с ментора си, тъй като “сините” победиха Манчестър Сити с 1:0 във финала на Шампионската лига в събота вечер. Успехът в Порто за Тухел дойде само пет месеца, след като германският мениджър пое “сините”. Когато Тухел пристигна в Западен Лондон, Челси бе на девето място в таблицата на Висшата лига, като собственикът Роман Абрамович виждаше малка възвръщаемост на разходите си от 220 милиона британски лири (312 милиона долара) за нови играчи миналото лято.

Героят от финала с Ман Сити – Кай Хавертц, беше най-скъпата покупка за “сините” миналот лято след преместването му от Леверкузен за 71 милиона британски лири. Извличането на най-доброто от Хавертц беше една от основните задачи на Тухел и 21-годишният младеж се справи добре на най-голямата сцена.

За разлика от Гуардиола, Тухел няма блестяща кариера като футболист. Поредица от контузии на коляното го принуждава да се оттегли на 25 и да започне работа като сервитьор, докато той започва треньорската си кариера в младежките редици на Щутгарт. Отдалече той гледаше и се вдъхнояваше от Гуардиола, докато Пеп спечели 14 трофея за четири години в Барселона, преди да се присъедини към него в Германия, където се бориха за върха в Бундеслигата, тъй като бяха начело на Борусия Дортмунд и Байерн Мюнхен.

“Бях толкова голям почитател на Пеп, когато той беше играч, а след това, когато стана треньор, аз се учих от него. Бях треньор в академията и след това в Бундеслигата с Майнц, но не мисля, че пропуснах негова среща, защото имаше толкова много за учене”, споделя Тухел.

Томас Тухел не спечели нито един от първите пет сблъсъка между двмата по време на престоя си в Майнц и Дортмунд срещу доминиращия тим на Байерн на Гуардиола. Но сега той спечели три от последните шест срещу Пеп, като Челси записа трети пореден успех над английския шампион след победи в полуфинала за Купата на Англия и Висшата лига.