УЕФА дава тазгодишния финал на Шампионска лига на Португалия
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Европейската футболна централа взима окончателно решение днес

Португалия е фаворит да приеме финала в Шампионска лига между Манчестър Сити и Челси на 29 май.  Медиите в Европа тръбят, че решението се очаква да бъде официално обявено днес. От УЕФА са обявили краен срок 12 май (днес), в който да бъде окончателно решен казусът.

На този етап битката за трофея трябва да се проведе на „Кемал Ататюрк“ в Истанбул. Турция обаче е в локдаун и е в червения списък на страните за пътуване от Великобритания в условията на пандемия. От Европейската футболна централа са категорично против провеждането на двубоя в Истанбул както заради феновете, така и заради представителите на корпорации спонсори, които ще пътуват за големия мач от цяла Европа.

В началото на седмицата Лондон и „Уембли“ бяха смятани за големия фаворит да приеме мача, но сега за такъв се смятат Порто и Лисабон.

Няколко причини наклоняват везната в полза на Португалия пред Англия. На първо място е, че организацията за финал на “Уембли” ще мине през сложни преговори с Футболната асоциация и Футболната лига на Англия, тъй като на 29 май на този стадион трябва да се играе мачът за влизане във Висшата лига. Двубоят, наричан “най-скъпият във футбола”, тъй като победителят взима поне 160 милиона евро от първия си сезон в елита на английската игра, трябва да бъде изместен с дни в юни. Това от своя страна ще е донесе проблем с оглед на започващото европейско първенство. На “Уембли” ще има много мачове, а турнирът стартира на 11 юни.

Освен това Португалия е лесно достъпна към момента като ограничителни мерки, сравнително близо е за феновете от Англия, както и за спонсори, служебни лица от континента и т.н.

“До Драгао” в Порто събира 50 000 зрители и ще може да бъде запълнен с близо 16 хиляди за мача (30% според правилата в страната). Стадион “Луш” в Лисабон е с капацитет 65 000 зрители, той бе домакин и на последния финал между Байерн и ПСЖ през август 2020-а (1:0 за баварците).