УЕФА покачи наградния фонд на ШЛ до 2.5 милиарда евро
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Победителят в първата фаза на турнира прибира 10 милиона евро

Новият формат на Шампионската лига ще донесе не само повече мачове за отборите в първата фаза, но и ще генерира повече пари за наградния фонд. УЕФА ще разпредели 2.5 милиона евро между всички участници този сезон, което е ръст с 25% спрямо миналогодишния турнир.

Победителят ще прибере поне 150 милиона, а отборът, който завърши на първо място в първата фаза на Шампионската лига ще получи 10 милиона евро, а последният – 275 000 евро. Гарантираната премия за участие в турнира е 700 000 евро, а всеки преминат следващ етап носи 11 милиона евро в касите на отборите.

Още 853 милиона евро от бюджета на турнира се присъждат въз основа на представянето на отбора в състезанията на УЕФА и стойността на националните и глобалните сделки за телевизионно излъчване или т.нар. маркетпул.

Както е известно, новият формат на Шампионската лига включва не 32, а 36 отбора в обща лига, като всеки тим се изправя срещу осем съперника. В края на този етап се определя генералното класиране, като първите осем си гарантират място на 1/8-финалите, а класиралите се между 9 и 24-то място играят плейофи за елиминационния етап. Отборите от 25 място надолу напускат европейските клубни турнири.