УЕФА силно препоръчва първенствата да се завършат, но ще направи и компромис
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

След поредната среща на УЕФА стана ясно, че Футболната централа ще остави вратички за това някои местни първенства да бъдат прекратени без последствия за федерациите. Това обаче ще бъде само в краен случай, като препоръката на ръководния орган във футбола в Европа е шампионатите и местните турнири да бъдат завършени.

Както е известно, Белгийската футболна федерация вече взе решение за преустановяване на първенството заради пандемията от коронавирус. Тогава президентът на Европейската футболна централа Александър Чеферин направи изявление, че може да има санкции за местните асоциации при подобна мярка.

Днес се проведе нов конферентен разговор между страните членки на УЕФА, като целта бе разглеждането на „Различни варианти за календара” и завършването на настоящата кампания.

При предходната такава среща, от УЕФА предупредиха федерациите, че ако се вземе решение първенствата да бъдат прекратени по тяхно усмотрение, то има възможности тези държави да бъдат без представители в следващото издание на европейските клубни турнири.

След провелата се днес среща обаче, ръководителите на европейския футбол допуснаха и компромисен вариант.

„Имаше сериозни препоръки да бъдат завършени първенствата и турнирите за националните купи на съответните страни, но в някои специални случаи при прекратяване на някое първенство е възможно да се направи компромис, след като бъде изготвен календарът за европейските турнири”, пише в съобщението от УЕФА.

В четвъртък предстои среща на Изпълнителния комитет на УЕФА и тогава трябва да има повече подробности за завършека на сезона.