Украйна се надява да покаже духа на нацията на Евро 2024
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Украинският тим се класира за Евро 2024, след като победи Исландия във финалния плейоф през март

Украйна ще стартира участието си на Евро 2024 с мач срещу Румъния в понеделник, 17 юни. Когато играчите на украинския отбор излязат на терена в откриващия си мач от групата на Европейското първенство, те ще го направят със залог повече от просто спортен успех.

В мъчителни години за украинската нация заради руското нападение, футболният отбор на страната се превърна в искра на надежда за страна, която все още страда от войната. Това е отговорност, която отборът приема много сериозно и която ще използва като мотивация на тазгодишното Европейско първенство – първият голям турнир, за който Украйна се класира от началото на войната през 2022 г.

„Всички разбираме, че футболът не е най-важното нещо сега в Украйна“, казва селекционерът на тима Сергей Ребров.

„Но мисля, че успешното ни представяне в Европа дава на нашите хора в Украйна положителни емоции. Преди войната, когато се изявяваш на терена, мислиш само за резултата. Но мисля, че всички ние сега мислим за резултата и за това да покажем на Европа истинския характер на нашата страна”, добави треньорът на украинците.

Ребров сподели още, че отборът е получил трогателни съобщения от войници на фронта, които са казали колко са горди от постижението.

Украйна завърши на 3-то място в своята квалификационна група за Евро 2024, зад Англия и Италия, но победи Босна и Херцеговина и Исландия, за да участва на турнира.