Уругвайският Данубио отново отбеляза връзката си с България
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Надписът "Завръщане към корените" седи на новите им екипи

Уругвайският футболен тим “Данубио” представи третия си екип за сезона, като те отново посветиха фланелката на връзката с България.

“Ние сме “Данубио” благодарение на доня Мария Минчеф де Лазароф, която предложи името в знак на почит към реката в родината ѝ.”, заявиха те при представянето.

Надписът “Завръщане към корените” седи от вътрешната част на фланелките, където са и очертани картите на България и Уругвай. “Данубио”, което в превод от испански означава Дунав, привлече внимание преди година, когато на фланелките им беше изписан част от текста на българския химн.

В създаването на клуба през 1932 г. са участвали членове на българско семейство – братята Михаил и Иван Лазарови, които в Уругвай наричат Мигел и Хуан, а името на отбора идва от майка им Мария Лазарова. Информациите са, че първоначално тя предложила името да бъде Марица, но на останалите членове това им се сторило женско. Затова се спрели на името на друга река – Дунав. “Мария Лазарова” пък е името на стадиона. От “Данубио” са тръгнали някои от големите звезди на уругвайския футбол като Алваро Рекоба, Диего Форлан и Единсон Кавани.