Узунов с разумна оценка за прехвалената система VAR
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Бившият международен арбитър е наясно, че системата действа субективно

Системата VAR е много далеч от съвършенството, с което е рекламирана, коментира бившият международен съдия Атанас Узунов.

Един от най-успешните български рефери, който има във визитката си полуфинал за Купата на УЕФА между Барселона и Байерн на “Камп Ноу” през 1996 година, не е убеден, че внедряването на системата ще намали напрежението в Първа лига.

“VAR е субективен фактор, kрайните решения пак се взимат от хора,” заяви Узунов. “Разбира се, че технологиите са предпоставка за по-голяма прецизност при отсъжданията. Но трябва да се вземат предвид и други фактори.

“В първенство като нашето, където играта и без това не е толкова динамична, прекъсванията за намеса на VAR ще накъсат още повече играта. Да не стане така, че повече да се чака и по-малко да се играе на терена.

“Освен това едно прекъсване в момент, когато на даден отбор играта му върви, може да наруши неговия ритъм и да обърне ситуацията в мача. Трябва да мине известно време след въвеждането на VAR, за да може да се правят изводи и заключения”.

Отговрникът за въвеждането на системата VAR в българския футбол Петър Петров заяви наивно, че мачовете щели бъдат под непрекъснат мониторинг от ФИФА и не съществувал вариант за побългаряване на системата.

“Всички клубове трябва да дадат съгласие и да изпълнят изискванията на футболната централа,” коментира Петров. “Няма как да побългарим системата. Без да се покрият изискванията, няма как да се получи разрешение за провеждане на мач с ВАР.

“Ще бъдем под непрекъснат мониторинг и не бива да се допускат грешки при внедряването на технологията.”